Uraganul Dorian a lovit arhipelagul Bahamas

  • 02 Septembrie 2019 08:30
Uraganul Dorian a lovit arhipelagul Bahamas

Uraganul Dorian a lovit duminică Bahamas cu ploi torențiale și vânturi cu viteze de circa 300 de kilometri pe oră, un nivel fără echivalent în istoria acestui arhipelag din Caraibe, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Uraganul de categorie 5, considerat "catastrofal" de Centrul Național pentru Uragane din Statele Unite (National Hurricane Center - NHC), a atins țărmul la Elbow Cay, pe insulele Abacos din nord-vestul Bahamas.

"Ne aflăm în fața unui uragan (...) cum nu am văzut niciodată în istoria Bahamas", a declarat Hubert Minnis, prim-ministrul acestui arhipelag alcătuit din peste 700 de insule situat între Florida, Cuba și Haiti. "Este probabil cea mai tristă zi din viața mea", a adăugat el, în lacrimi.

Potrivit NHC, al cărui sediu se află în Miami, Dorian a egalat recordul, care data din 1935, celui mai puternic uragan din Atlantic atunci când a ajuns la țărm, fiind posibile distrugeri masive.

De la Casa Albă, președintele american, Donald Trump, a lansat un apel la cea mai mare vigilență în fața acestui fenomen climatic "foarte, foarte puternic".

"Rugați-vă pentru locuitorii din Bahamas", a adăugat el la Twitter la scurt timp.

După Bahamas, uraganul ar urma să se apropie de coasta de est a Floridei (sud-estul Statelor Unite) luni seară și marți, dar este dificil de prevăzut cu ce intensitate va lovi 'Sunshine State'.

"Există multe mișcări, e foarte greu de previzionat", a rezumat președintele Donald Trump într-un mesaj publicat sâmbătă pe Twitter.

"Pare că va urca spre Carolina de Sud și Carolina de Nord. Georgia și Alabama vor fi, de asemenea, lovite", a adăugat el.

Guvernatorul din Carolina de Sud, Henry McMaster, a decretat stare de urgență în acest stat american. "Forța și caracterul imprevizibil al furtunii ne obligă să ne pregătim pentru toate scenariile posibile", a declarat el.

Starea de urgență a fost deja decretată în Florida și în 12 districte din statul Georgia. Această măsură permite o mai bună mobilizare a serviciilor publice din statele în cauză și utilizarea, la nevoie, a fondurilor federale de ajutorare.

Guvernatorul republican din Florida, Ron DeSantis, a îndemnat populația locală "să rămână vigilentă".

Statul Florida, al cărui teritoriu constă în principal într-o peninsulă din sud-estul Statelor Unite, se află în fiecare an în prima linie în calea furtunilor care se formează în sezonul uraganelor.

Cu un relief foarte plat, litoralul din Florida este amenințat constant de riscul de creștere a nivelului apelor. Relieful din centrul peninsulei este caracterizat, de asemenea, prin altitudini foarte mici. Pentru locuitorii din Florida, principala amenințare o reprezintă inundațiile.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău