UPDATE | UPDATE Alegeri prezidențiale în Franța: Duel Macron-Le Pen în turul al doilea

  • 23 Aprilie 2017 20:15
UPDATE | UPDATE Alegeri prezidențiale în Franța: Duel Macron-Le Pen în turul al doilea

Centristul proeuropean Emmanuel Macron și candidata Frontului Național (FN, extrema dreaptă), Marine Le Pen, s-au clasat duminică pe primele locuri în turul întâi al alegerilor prezidențiale din Franța, marcând o respingere a partidelor tradiționale, notează AFP.

Favorit al acestui duel final, Emmanuel Macron, fost ministru al economiei în vârstă de 39 de ani, o devansează cu 23-24% pe Marine Le Pen, 48 de ani, creditată cu 21,8-22% din voturi, potrivit estimărilor a trei sondaje de opinie.

Candidatul dreptei François Fillon, a cărui campanie a fost afectată de scandalul presupuselor angajări fictive ale unor rude, s-a clasat la mică diferență de candidatul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, (19-20,3 % față de 19,5-20 %), care a avut o ascensiune remarcabilă în ultimele zile de campanie.
Mai mulți susținători ai lui François Fillon au cerut imediat ca în turul al doilea să nu i se acorde votul candidatei FN, Marine Le Pen.

Candidatul socialist, Benoît Hamon, înfrânt drastic cu 6% din voturi potrivit sondajelor, a admis o "sancțiune istorică" pentru partidul său și a cerut să se voteze Macron.

Turul al doilea al prezidențialelor este prevăzut la 7 mai cu preluarea funcției în scurt timp pentru un mandat de cinci ani. Alegeri parlamentare sunt apoi programate în iunie.

Cu ocazia turului întâi, desfășurat pe fondul amenințării teroriste, participarea s-a ridicat la circa 70%, unul dintre cele mai mari din ultimii 40 de ani, potrivit Ministerului francez de Interne.

***

Centristul Emmanuel Macron și lidera forțelor de extremă dreapta Marine Le Pen conduc în exit-poll-uri în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit postului de radio și televiziune de limbă franceză din Belgia RTBF, informează duminică agenția de presă DPA.

Potrivit RTBF, Macron conduce cu 24% din voturi, fiind urmat de Le Pen cu 22%, potrivit exit-poll-urilor realizate la mijlocul zilei.

Fostul premier conservator Francois Fillon ar întruni 20,5% din voturi, în timp ce liderul de extremă stânga Jean-Luc Melenchon s-ar bucura de 18% din voturile francezilor.

Postul RTBF nu oferă mai multe detalii cu privire la cine anume a realizat aceste exit-poll-uri sau câți alegători au răspuns la ele.

În Franța este ilegal să publici exit-poll-uri, rezultate parțiale sau estimări înainte ca procesul de vot să se fi încheiat.

Ministerul de Interne francez a anunțat că prezența la urne până la ora locală 12.00 la primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică este de 28,54%, transmit AFP și Reuters. 

Procentul este foarte apropiat de cel de la alegerile din 2012 pentru aceeași oră, 28,29%.

Pentru aceeași oră, la scrutinul prezidențial din 2007 prezența la urne era de 31,21%, iar în 2002 — de 21,40%.

 

Francezii au început duminică să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale, un scrutin cu un rezultat extrem de imprevizibil, pentru care au fost mobilizate forțe de securitate sporite după noul atentat de la Paris, relatează AFP.

Dintre cei 11 candidați, patru sunt cotați cu șanse să ajungă în turul al doilea de la 7 mai: Marine Le Pen (Frontul National, extrema dreaptă), François Fillon (Republicanii, dreapta), Emmanuel Macron (En marche!, centru) și Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise, stânga radicală), scrie Agerpres.

Aproape 47 de milioane de alegători sunt chemați să voteze la cele două tururi de scrutin, pentru a-l alege pe succesorul socialistului Francois Hollande.

Șeful statului francez este ales prin sufragiu universal direct, în cadrul unui scrutin uninominal majoritar în două tururi, pentru un mandat de cinci ani care poate fi reînnoit o singură dată.

El trebuie să obțină majoritatea absolută a voturilor exprimate într-un tur sau două, indiferent de rata de participare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău