UPDATE | Referendum în Catalonia: 460 de răniți - protestatari și polițiști (FOTO/VIDEO)
-
01 Octombrie 2017 19:51
Spania se confruntă cu cea mai mare criză politică din istoria recentă, generată de referendumul pentru independența Cataloniei. Scurtinul programat duminică a fost declarat ilegal de guvernului spaniol, dar separatiștii catalanii nu renunță la vot și spun că vor merge înainte. Asta deși autoritățile spaniole au anunțat că vor bloca referendumul prin orice mijloace. Ca urmare, nu a trecut mult și au apărut incidentele.
ACTUALIZARE 17:00 Federația spaniolă de fotbal a anunțat că meciul Barcelona-Las Palmas, care urmează să aibă loc duminică pe Camp Nou, se va juca fără spectatori, notează Digi24.
ACTUALIZARE 15:40 Autoritățile catalane anunță că 337 de persoane au fost rănite în incidente. Declarația îi aparține purtătorului de cuvânt al Guvernului catalan.
La rândul său, Ministerul spaniol de Interne a anunțat că 11 polițiști figurează printre răniți.
Vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria a declarat într-o conferință de presă că poliția „a acționat cu profesionalism și într-un mod echilibrat”, scrie News.ro.
Pe de altă parte, liderul regional catalan Carles Puigdemont a acuzat duminică autoritățile spaniole că fac uz de forță în mod „nejustificat, disproporționat și iresponsabil” și că au prezentat în afară „o imagine îngrozitoare a Spaniei”.
„Violența nejustificată, disproporționată și iresponsabilă a statului spaniol nu doar că a eșuat în a-i opri pe catalani să voteze, dar i-a ajutat să-și lămurească toate dubiile pe care le aveau”, a declarat Puigdemont.
La rândul său, ministrul de Interne spaniol, Juan Ignacio Zoido, l-a acuzat pe Puigdemont pentru ceea ce a numit evenimentele lipsite de sens din această zi.
Nu de puține ori, polițiștii și-au pierdut cumpătul în fața provocărilor separatiștilor și au ripostat dur. Peste 300 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, spun organizatorii referendumului: oamenii legii au lovit cu bastoanele, au tras gloanțe de cauciuc și cartușe cu gaze lacrimogene.
Cu toate acestea, catalanii sfidează ordinele de la Madrid și stau la coadă să voteze într-un referendum declarat ilegal de Curtea Constituțională a Spaniei. N-au fost intimidați nici de scutierii care nu în puține cazuri au folosit forța pentru a-i împiedica pe catalani să ajungă la urne, nici de lipsa buletinelor de vot, nici de mesajele menite să îi descurajeze, venite din partea guvernului spaniol.
Printre cei care au votat în favoarea independenței se numără și fotbalistul Gerard Piqué, soțul cântăreței Shakira. El a postat pe rețelele sociale fotografii care dovedesc că a fost la vot:
La unele secții din Girona și Barcelona situația a luat o turnură violentă. Polițiștii i-au lovit cu bastoanele pe alegători, ba chiar au tras și gloanțe de cauciuc în direcția mulțimii.
UPDATE 14.55 Cel puțin 38 de persoane au fost rănite în Spania, în confruntările dintre poliție și susținătorii independenței Cataloniei, cu ocazia refendumului care are loc, duminică, 1 octombrie, în cea mai bogată provincie spaniolă.
Deși autoritățile de la Madrid au declarat referendumul ilegal, purtătorul de cuvânt al guvernului catalan a anunțat că peste 70% din secțiile de votare funcționează, iar alegătorii pot vota oriunde, în baza registrului electoral, indiferent de domiciliul pe care îl au. Mii de militanți pentru separarea Cataluniei de Spania au rămas și peste noapte în secțiile de votare pentru a le apăra - spun ei, în condițiile în care poliția avea ordin să le închidă și să împiedice desfășurarea acestui scrutin. Folosirea de către poliție a bastoanelor, gloanțelor de cauciuc, "violenței nejustificate" la referendumul interzis de Madrid creează o imagine "îngrozitoare" a Spaniei, a acuzat liderul separatist catalan, scrie Rador.
Poliția spaniolă a tras cu gloanțe de cauciuc duminică pe o stradă din Barcelona, pe fondul turbulențelor legate de referendumul interzis pentru independența Cataloniei, potrivit mai multor persoane citate de ziarul El Periodico, informează Reuters.
"Mai mulți oameni declară că poliția a tras cu gloanțe de cauciuc" la intersecția a două străzi din Barcelona, a anunțat ziarul pe site-ul său.
ORA 12.21 Referendum în Catalonia: Prefectul denunță atitudinea polițiștilor regionali
Reprezentantul statului în Catalonia a denunțat duminică atitudinea poliției regionale catalane, care nu a intervenit pentru a închide secțiile de votare folosite în organizarea unui referendum ilegal, relatează AFP.
"Polițiștii catalani au primit ordinul să împiedice desfășurarea referendumului ilegal și ar fi trebuit să evite deschiderea centrelor, dar, din păcate, nu acesta a fost cazul", a declarat prefectul Enric Millo, denunțând o "iresponsabilitate imensă" a liderilor catalani.
"Linia politică a depășit linia profesională punând în pericol într-un mod iresponsabil prestigiul unei forțe de poliție", a spus el, explicând intervenția poliției (naționale n.r.) și a gărzii civile, trimise ca întăriri în Catalonia.
"Poliția și garda civilă au fost nevoite să acționeze", a explicat el, precizând că această acțiune nu vizează "persoane", ci "material electoral".
Prefectul s-a exprimat în timp ce forțele de ordine începuseră deja să intervină în mai multe secții de votare.
Prefectul a subliniat de asemenea că separatiștii au schimbat regulile jocului în ultimul moment, acceptând votul fără plicuri, fără a garanta confidențialitatea, doar pentru umplerea urnelor.
Trupe speciale ale poliției spaniole au intrat în forță duminică dimineață în secția unde urma să voteze șeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont în referendumul de autodeterminare interzis de Madrid, a constatat un jurnalist de la AFP TV.
Cu puțin timp înainte de deschiderea secțiilor de votare la ora 9.00 (7.00 GMT), polițiștii au format un cordon în jurul centrului sportiv din Girona, unde Puigdemont trebuie să depună buletinul său de vot, pentru a îndepărta mulțimea, forțând apoi intrarea pentru a confisca materialul de vot.
ORA 10.18 Poliția națională spaniolă a fost desfășurată lângă secțiile de votare și a început confiscarea urnelor
Forțele speciale ale poliției spaniole au început să fie desfășurate duminică dimineață într-o zonă din Barcelona, cu puțin timp înainte de deschiderea secțiilor de votare pentru referendumul interzis de Madrid asupra independenței catalane, a anunțat ziarul El Pais, citat de Reuters.
Pe de altă parte, Ministerul de Interne a anunțat, citat de France Presse, la deschiderea secțiilor de votare că poliția națională spaniolă a început confiscarea urnelor și buletinele de vot pentru referendumul de autodeterminare din Catalonia interzis de justiție.
"Acestea sunt primele urne și buletine confiscate de poliția din Barcelona. Agenții își continuă desfășurarea în Catalonia", declară ministerul spaniol, publicând de asemenea fotografii, într-o postare pe Twitter la 9.00 (7.00 GMT).
O înregistrare video postată pe site-ul El Pais arată un incident între polițiști înarmați și un grup de alegători furioși în apropierea unei secții de votare la o școală din Barcelona. Alegătorii ridică mâinile și strigă "afară".
VÍDEO: la Guàrdia Civil carregant contra la població a Artesa de Lleida #Catalanreferendum pic.twitter.com/C86i8HZ1CD
— Albert Velasco (@velasc_alberto) 1 octombrie 2017
ORA 09.56 Guvernul catalan declară că este în măsură să organizeze referendumul și alegătorii pot folosi orice secție de votare
Guvernul regional al Cataloniei a asigurat duminică dimineață că este în măsură să organizeze referendumul asupra autodeterminării în condiții democratice, în ciuda interdicției sale de către Madrid, adăugând că va permite alegătorilor să voteze la orice secție pe care o găsesc deschisă în regiune, dacă secția de votare de care aparțin a fost închisă, informează Reuters și France Presse.
Într-un alt pas pentru a facilita votul, buletinele de vot tipărite la domiciliu vor fi acceptate ca valabile, a declarat Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului regional, într-o conferință de presă la Barcelona.
"Putem desfășura un referendum de autodeterminare însoțit de garanții așa cum ne-am angajat", a mai spus purtătorul de cuvânt al guvernului regional Jordi Turull. El a adăugat că guvernul dispune de un "recensământ universal" ce ar permite alegătorilor să voteze în orice birou din Catalonia.
După ce o instanță a interzis votul, poliția spaniolă a arestat oficiali catalani, a confiscat broșuri de campanie și a sigilat multe
din cele 2.300 de școli desemnate ca secții de votare.
ORA 08.12 Au apărut urnele și buletinele de vot în unele secții de votare
Urne și buletine de vot au apărut în unele secții de votare din Catalonia, înaintea referendumului planificat, duminică, pentru despărțirea de Spania, a anunțat presa locală, în ciuda declarării votului ca ilegal de către autoritățile spaniole, transmite Reuters.
TV3 din Catalonia a arătat urne și buletine de vot pregătite la o secție de votare dintr-o suburbie a Barcelonei. Ziarul La Vanguardia a anunțat că primele urne de vot au sosit în mai multe centre.
Votarea urmează să înceapă la ora 9.00 (7.00 GMT), dar nu este clar dacă poliția va permite ca ea să meargă înainte.
ORA 06.59 Catalanii au început să formeze cozi, duminică în zori, pentru a vota la referendumul de independență, în ciuda încercărilor guvernului spaniol de a preveni desfășurarea scrutinului, informează Reuters care citează martori.
Cozile cu oameni care doresc să voteze au început să apară la mai multe centre de votare indicate că vor funcționa în școli din Barcelona.