REZOLUȚIE | Protestele de la Chișinău vor continua până la validarea mandatului lui Andrei Năstase (FOTO/VIDEO)

  • 24 Iunie 2018 16:24
REZOLUȚIE | Protestele de la Chișinău vor continua până la validarea mandatului lui Andrei Năstase (FOTO/VIDEO)

Protestatarii din Piața marii Adunări Naționale s-au îndreptat în marș spre sediul Parlamentului, unde intenționează să protesteze până la validarea mandatului de primar al lui Andreei Năstase.

Înainte de aceasta, cei prezenți au votat o rezoluție în acest sens.

În rezoluție este criticată hotărârea justiției prin care au fost anulate alegerile, menționându-se că astfel în Republica Moldova este instaurată dictatura.

„Anularea alegerilor este neconstituțională, ilegală și reprezintă sfârșitul democrației. Astfel, este instaurată oficial dictatura în țară. Comunitatea internațională au condamnat vehement. Republica Moldova  rămâne izolată de restul lumii. Noi cerem confirmarea alegerilor din Chișinău și validarea mandatului lui Andrei Năstase”, se spune în rezoluție.

Manifestanții amenință cu acțiuni de protest mai drastice dacă revendicarea nu le va fi satisfăcută.

„Declarăm că protestele vor continua până la validarea mandatului lui Andrei Năstase. În cazul că guvernarea va ezita, vom fi constrânși să recurgem la acțiuni pașnice împotriva acțiunilor care subminează voința poporului”, se mai spune în textul rezoluției.

UPDATE 16.10 Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, le-a cerut manifestanților să nu se împrăștie. „Vă invit să nu plecăm acasă. Noi nu pentru aceasta am venit Am venit să ne obținem un drept fundamental – dreptul la libertate. Să nu-i lăsăm să ne fure votul”, a declarat el. 

De asemenea, el a anunțat că protestatarii vor pleca un marș pe străzile Chișinăului, fără a preciza însă destinația finală.

UPDATE 15.55 Trebuie să ne unim ca să rupem țara din captivitate până la alegeri, ca alegerile parlamentare să fie libere și corecte, a declarat analistul politic Oazu Nantoi, în cadrul manifestației de protest față de decizia instanțelor de a invalida alegerilor locale noi din municipiul Chișinău.

UPDATE 15.30 Președintele PLDM, Viorel Cibotaru, a chemat oamenii să protesteze până când nu vor fi recunoscute alegerile. „Noi o să cerem, atâta timp cât va fi necesar, ca votul furat să ne fie întors. Dacă nu se întâmplă acest lucru, să fim gata la luptă de rezistență”, a îndemnat el.

„Votul a fost furat flagrant de un sistem de justiție. Procedura și modul în care a fost tratată problema vorbește de faptul că sistemul judiciar în Republica Moldova s-a prăbușit. Dl Plahotniuc a corupt întreaga putere din Republica Moldova, nu doar sistemul de justiție”, a adăugat liderul PLDM.

UPDATE 15.14 Vicepreședintele PDA Alexandru Slusari, a arătat că justiția nu a anulat alegerile prezidențiale la care au fost comise multiple încălcări.

„Dacă nu luptăm și nu rezistăm, până la alegerile parlamentare zeci de mii de oameni au să plece din Republica Moldova”, a declarat el.

„Noi nu vrem lucrurile să continue așa. Dacă Năstase nu va fi lăsat primar, ceea ce se face acum la Chișinău se va repeta în toată țara. Candidații incomozi vor fi scoși din cursă”, a declarat analistul politic, Arcadie Barbăroșie, care a îndemnat oamenii laproteste pașnice.

UPDATE 14.51 Anularea votului din Chișinău  înseamnă sfârșitul democrației și începutul dictaturii, a declarat Maia Sandu. Ea a sugerat că liderul PDM Vlad Plahotniuc ar sta în spatele deciziei instanțelor. 

„Guvernarea și-a lăsat și ultima mască. În spatele discursurilor pompoase despre integrarea europeană și consolidarea democrației se ascunde interesul meschin al unui personaj cu planuri dictatoriale mari.  A decis că țara îi aparține în totalitate și că el este în drept să facă orice vrea cu ea”, a declarat ea.

Maia Sandu a îndemnat cetățenii să protesteze până când alegerile vor fi validate. „Am venit să cerem  validarea alegerilor în Chișinău și rămânem până guvernarea se conformează și confirmă voturile chișinăuienilor”.

14.29 Câteva mii de persoane protestează la Chișinău împotriva deciziei de invalidarea alegerilor din Capitală.

Manifestanții s-au concentrat inițial pe bulevardul Ștefan cel Mare între intersecțiile cu strada Pușkin și Vlaicu Pârcălab.  Dar, ulterior, liderul PAS Maia Sandu i-a îndemnat pe manifestanți să meargă în Piața Marii Adunări Națională, pentru că în spațiul din fața Primăriei este prea mic. Totodată, ea a atenționat manifestanții despre riscul unor provocări.

Transportul pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost suspendat.

Manifestanții au afișat pancarte cu mesaje antiguvernamentale și în care cer validarea alegerilor: „vot furat”, „votul nostru, Chișinăul nostru”, „Plahotniuc mi-ai furat primul vot”.

”În joc nu este un mandat, nu este vorba de primărie sau de capitală. Este vorba de viitorul acestei țări, al următoarelor generații. Dacă astăzi nu-i oprim, mâine va fi prea târziu”, a declarat primarul ales, Andrei Năstase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău