UPDATE| Opt persoane au fost reținute, în urma perchezițiilor de la Depoul de Locomotive Bălți al CFM

  • 23 Aprilie 2019 14:10
UPDATE| Opt persoane au fost reținute, în urma perchezițiilor de la Depoul de Locomotive Bălți al CFM

Procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, au descins în această dimineață la Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”.

Acțiunile au avut loc în cadrul unei cauze penale ce vizează fapte de delapidare a averii străine și corupere pasivă. Procuratura Anticorupție anunță că va oferi ulterior mai multe detalii. Astfel, mecanicii de locomotivă angajați ai ”Depoului de locomotive Bălți” din cadrul CFM sustrăgeau sistematic motorină de la locomotive în cantitate de 50-200 litri, pe parcursul unei ture de muncă, ulterior fiind vândută la două persoane din satul Răuțel, raionul Fălești.

„Cel care le proteja activitatea era șeful adjunct al instituției vizate, iar în schimb pretindea și primea lunar de la fiecare mecanic câte 500-1500 lei.  Despre această schemă infracțională cunoștea și șeful de post din cadrul Inspectoratului de Poliție Fălești al IGP, care era obligat să curme acțiunile criminale ale persoanelor menționate. Acesta pretindea și primea prin intermediul persoanelor apropiate mijloace bănești și motorină”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție. 

De asemenea, se menționează că din momentul pornirii urmăririi penale și monitorizării activității infracționale au fost furate aproximativ 25 mii de litri de motorină, în sumă de 400 mii lei, care reprezintă și prejudiciul cauzat CFM-ului. Nu este precizat când anume a fost inițitaă urmărirea penală. 
În urma operațiunilor de astăzi, au fost reținute 8 persoane, pe un termen de 72 de ore. Este vorba de 4 mecanici de locomotivă, cei doi cumpărători, șeful adjunct al Depoului de Locomotive Bălți și șeful de post al Postului de poliție din localitatea undeva avea loc infracțiunea.

Aceștia riscă amenzi în mărime de la 850 la 1350 unități convenționale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani sau închisoare de până la 7 ani și amendă în mărime de la 4000 la 6000 unități convenționale. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău