UPDATE | Igor Dodon, suspendat din nou temporar din funcție, pentru a face posibile remanierile în Guvern

  • 02 Ianuarie 2018 15:46
UPDATE | Igor Dodon, suspendat din nou temporar din funcție, pentru a face posibile remanierile în Guvern

Curtea Constituțională a decis că președintele Igor Dodon este în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile, după ce a refuzat,  în mod repetat să-i numească în funcții pe cei șapte noi miniștri propuși de premier.  

Astfel, președintele Parlamentului sau prim-ministrul urmează să semneze decretul și să primească jurământul acestora.

Consilierullui Igor Dodon în probleme juridice, Maxim Lebedinschi, a declarat că decizia Curții Constituționale reprezintă „niște acrobații juridice”.

„Mai mulți dintre candidați la funcția de miniștri sunt vizați în investigațiile jurnalistice și prin rapoartele Kroll cu privire la frauda bancară. Curtea Constituțională a constat anterior că nu pot ocupa funcții de demnitate publică persoanele asupra cărora planează suspiciuni de implicare în acte de corupție(...) Din păcate, Curtea Constituțională a dat dovadă încă o dată de apartenența sa la interese politice și nu de veghere asupra constituționalității”, a spus Maxim Lebedinschi.

Unul dintre autorii demersului, deputatul PDM, Sergiu Sârbu, a declarat că refuzul neîntemeiat al președintelui de a numi miniștrii propuși de premier ar fi creat un blocaj instituțional.

„Nu a fost adus niciun argument de ce șeful statului a refuzat pentru a doua oară să numească miniștrii [...] Cred că, în câteva zile, președintele Parlamentului sau prim-ministrul va semna decretele, va primi jurământul astfel încât Guvernul să fie funcțional, complet. Cel târziu după Crăciun pe stil vechi, Guvernul va avea prima ședință în format deplin”, a declarat Sergiu Sârbu.

Anunțul de remaniere a membrilor Guvernului a fost făcut de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, pe 19 decembrie, după o ședință a coaliției de guvernare.

Vicepremier pentru reintegrare este propusă Cristina Lesnic. În fotoliul de ministru al Economiei și Infrastructurii vine fostul premier Chiril Gaburici. La Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale șefă va fi Svetlana Cebotari, directoarea Centrului de Transfuzie a Sângelui. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului ar urma să fie condus Liviu Volconovici, rectorul Universității Agrare. La Externe va fi ministru Tudor Ulianovschi, ambasadorul Republicii Moldova la Geneva, iar la conducerea Ministerului Justiției revine Alexandru Tănase, fost președintele al Curții Constituționale. Noua funcție de vicepremier pentru Integrare Europeană o va ocupa fostul premier Iurie Leancă, liderul PPEM.

Amintim că Igor Dodon a mai fost suspendat temporar din funcție în luna octombrie a anului trecut, după ce a refuzat în mod repetat să semneze decretul de numire în funcție a ministrului Apărării, Eugen Sturza.

Atunci, interimatul temporar a fost realizat de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău