UPDATE | Două organizații internaționale au reacționat la asasinarea jurnalistului rus

  • 30 Mai 2018 14:33
UPDATE | Două organizații internaționale au reacționat la asasinarea jurnalistului rus

Reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media, Harlem Désir, a plecat într-o vizită în Ucraina, în contextul asasinării jurnalistului rus de opoziție Arkadi Babcenko.

"Sunt în drum spre Kiev, după asasinarea lui Arkadi Babcenko. Intenționez să mă întâlnesc cu colegii săi, pentru a-mi exprima sprijinul și solidaritatea față de întreaga comunitate jurnalistică, după această crimă" - a scris Harlem Désir pe contul său de Twitter. Jurnalistul rus Arkadi Babcenko a fost împușcat mortal, marți seară, la Kiev, în timp ce se întorcea de la magazin, în scara blocului în care locuia.

Potrivit autorităților, o femeie, cel mai probabil soția jurnalistului, a sunat la serviciul de ambulanță și a anunțat că și-a găsit soțul împușcat. Jurnalistul a decedat în drum spre spital, din cauza rănilor suferite. Anchetatorii suspectează că Arkadi Babcenko a fost asasinat din cauza activităților profesionale.

Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Michele Nicoletti, a cerut o investigație imediată cu privire la asasinarea jurnalistului rus Arkadi Babcenko. 

Potrivit șefului APCE, atacurile asupra jurnaliștilor reprezintă încălcări grave ale libertății presei. "Condamn cu fermitate asasinarea lui Babcenko, ieri (marți, n.red), la Kiev. Atacurile asupra jurnaliștilor reprezintă o încălcare gravă a libertății presei, care este protejată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Autoritățile trebuie să investigheze imediat această crimă și să ia măsuri pentru a asigura siguranța jurnaliștilor" - a scris Nicoletti pe Twitter.

Cunoscutul jurnalist rus de opoziție Arkadi Babcenko a fost împușcat mortal, marți seară, la Kiev, în timp ce se întorcea de la magazin, în scara blocului în care locuia. Critic vehement al președintelui rus, Vladimir Putin, Babcenko se temea de persecuții din partea serviciilor speciale rusești și, prin urmare, a decis să părăsească Rusia. Anul trecut, s-a mutat în Ucraina, unde a devenit prezentator al unei emisiuni la televiziunea tătară ATR, însă amenințările la adresa sa nu au încetat.

Purtătorul de cuvânt al Poliției din Kiev, Oksana Blișciuk, a declarat că principalele ipoteze ale anchetatorilor ucraineni în cazul asasinării jurnalistului sunt legate de activitatea profesională și de poziția civică a acestuia.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău