UPDATE | Cozi de zeci și chiar sute de persoane la secțiile de vot deschise în R.Moldova pentru europarlamentare (FOTO)

  • 26 Mai 2019 12:17
UPDATE | Cozi de zeci și chiar sute de persoane la secțiile de vot deschise în R.Moldova pentru europarlamentare (FOTO)

UPDATE 17.47: Și la această oră, persoanele din Republica Moldova, care dețin cetățenie română continuă să vină la secții pentru a-și exprima opțiunea de vot. Pe parcursul zilei, la unele secții s-au format cozi de zeci sau chiar sute de persoane. Unii alegători au povestit că au stat la coadă și două ore doar pentru a putea vota. 

12.17 În Republica Moldova au fost deschise 36 de secții de votare la alegerile europarlamentare și referendumul pentru justișie. Cele mai multe secții au fost deschise la Chișinău, 13 la număr. Cetățenii care au venit să-și exprime opțiunea de vot cred că acest scrutin îi va apropia mai mult de România și de Uniunea Europeană. 

Chiar în primele ore ale dimineții, la câteva secții din Chișinău zeci de persoane au format cozi pentru a-și exercita dreptul la vot, deși la aceste alegeri au fost deschise mai multe secții decât la cele din 2014. Alegătorii cu care am discutat au spus că au așteptări mari de la scrutin. Ei speră că vor trăi mai bine, că se vor apropia mai mult de România și de Uniunea Europeană.

„Mari așteptări avem. Vrem să facem o schimbare spre mai bine pentru poporul român, spre unificarea tuturor românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Am să votez pentru cei care au astfel de idei, ca să le ducă în Parlamentul European și să le înfăptuiască cât mai repede. Să scăpăm de rău”, spune unul dintre alegători.

„Ca întotdeauna așteptăm ceva. Speranța moare ultima. Trăim cu speranța. Și sperăm măcar acum să alegem niște deputați demni, români adevărați, care să pună umărul pentru neamul nostru românesc, pentru partea neamului de aici din Basarabia, pentru reunirea cu țara. După europarlamentare noi așteptăm o schimbare și depinde mult de noi, pentru că în Basarabia sunt mulți români și ar trebui să iasă toți la vot”, subliniază altul.

Alți alegători cred că aceste alegeri ar putea ajuta Republica Moldova să se integreze în spațiul comunitar european.

„Nu am lipsit niciodată de la alegerile pentru România și în cazul de față pentru Uniunea Europeană. Aș vrea ca delegația română de la Parlamentul European să devină mai profesionistă, mai curajoasă, ca să ne scurteze și drumul nostru spre Uniunea Europeană”, își dorește încă un moldovean cu cătățenie română.

„Vrem să fie o Europă puternică, unită, să nu mai fie Brexit, am vrea să fie bine. Să avem siguranța zilei de mâine, un trai decent, un salariu decent, un loc de muncă bine plătit. Noi suntem chiar la graniță cu Uniunea Europeană și luând în considerație că sunt tot mai mulți eurosceptici și cred că avem nevoie de o așa comunitate puternică la hotar”, spune altul.

„ Am venit să votăm Parlamentul European, vrem să trăim mai bine, să fim membri ai Uniunii Europene. Faptul că noi am venit să votăm va influența viitorul R. Moldova. Uniți vom Câștiga”, este convins un al treilea.

Pentru că la unele secții din Chișinău s-au format cozi, responsabilii încearcă să-i redirecționeze pe oameni spre alte secții, unde prezența este mai mică. Președintele secției de votare din incinta Ambasadei României la Chișinău,  Alexandru Mureșan:

„Până la această oră (n.r 10:40) procesul de vot decurge foarte bine din punctul nostru de vedere. Sigur interesul e mare așa cum ne așteptam. Și îi rugăm pe toți care stau la cozi să aibă răbdare. Capacitatea de procesare e una anume, pentru că toate persoanele care se prezintă și doresc să voteze, trebuie validați întâi asupra dreptului de vot. Acest lucru se realizează printr-un sistem online, cu ajutorul unor tablete și e un proces care durează. Apoi își iau buletinele de vot, primesc ștampila, sunt înregistrați din nou pe listele suplimentare, semnează, votează”.

Pentru aceste alegeri, România a deschis în Republica Moldova 36 de secții de votare, de patru ori mai multe decât la scrutinul europarlamentar din 2014. Nu există date oficiale cu privire la numărul exact de cetățeni moldoveni care dețin și cetățenia română, dar unii politicieni admit că ar putea fi vorba de până la un milion de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău