UPDATE | Profesori și părinți ai elevilor de la Orizont vor protesta în fața Parlamentului pentru a cere întoarcerea profesorilor

  • 07 Septembrie 2018 12:03
UPDATE | Profesori și părinți ai elevilor de la Orizont vor protesta în fața Parlamentului pentru a cere întoarcerea profesorilor

Câțiva elevi de la liceul moldo-turc „Orizont” au lansat în mediul online o campanie de solidarizare cu profesorii turci reținuți și expulzați ieri din  Republica Moldova  de Serviciul de Informații și Securitate.

Potrivit inițiatorilor, campania „Teachers, not terrorists”, în traducere „Profesori, nu teroriști”, vine să-i susțină pe „oamenii inocenți persecutați de regimuri teritoriale”.

Comunitatea online a fost creată de o fostă elevă a liceului „Orizont” iar aici sunt distribuite informații despre acest incident.

În această dimineață, mai mulți profesori și elevi au organizat un flashmob în fața liceului „Orizont” din Durlești. Ei și-au exprimat nemulțumirea față de extrădarea profesorilor turci și au cerut ca profesorii să fie întorși în liceu.

Avocatul cetățenilor turci, Nicolae Frumosu, a declarat pentru Radio Chișinău că  până la această oră nu știe dacă clienții săi sunt în Republica Moldova sau au fost expulzați. El a mai spus că s-a adresat la CEDO în regim de urgență pentru a soluționa acest caz.

Directorul adjunct al liceului „Orizont” din Durlești, Elena Ciuhrii, a spus într-o intervenție pentru Radio Chișinău că la ora 14:30 vor organiza un protest în fața Parlamentului pentru a cere întoarcerea profesorilor turci în licee. La acțiune vor participa profesori și părinți ai elevilor care-și fac studiile în filialele acestui liceu.

Serviciul de Informații și Securitate a anunțat ieri că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova. Șase  dintre aceștia sunt cetățeni turci angajați ai liceului moldo-turc Orizont din Chișinău, instituție considerată de autoritățile de la Ankara ca fiind apropiată de rețeaua opozantului Fetullah Gullen.

Șapte eurodeputați, au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip prin care solicită eliberarea urgentă a profesorilor turci reținuți în Republica Moldova.

Și Comisarului european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn a scris pe contul său de Twitter că așteaptă de la autoritățile Republicii Moldova să răspecte statul de drept și a tutror procedurilor judiciare în cazul profesorilor expulzați.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău