Unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, de șapte ori suprafața New York-ului, s-a desprins din calota glaciară a Antarcticii

  • 12 Iulie 2017 19:59
Unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, de șapte ori suprafața New York-ului, s-a desprins din calota glaciară a Antarcticii

O uriașă bucată de gheață, de două ori mărimea Qatarului, s-a desprins din Antarctica. Un satelit de observare al SUA a descoperit noul aisberg, în timp ce survola regiunea calotei de gheață Larsen C, informează BBC. Noul aisberg care cântărește un miliard de tone și ar putea primi denumirea A68.

Cunoscut drept Larsen C înainte de a se rupe acesta devine  unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, măsurând 6000 de km pătrați. Asta înseamnă de patru ori suprafața Londrei sau de șapte ori cea a New York-ului, notează CNN.

Este unul dintre cei mai mari ghețari formați recent, modul în care va evolua în timp este greu de prezis. Ar putea rămâne într-un bloc compact sau se poate diviza în mai multe fragmente. Unele bucăți de gheață ar putea rămâne în zonă, în timp ce altele ar putea migra către nord, în apele mai calde'' , a declarat profesorul Adrian Luckman, din cadrul Universității Swansea, pentru The Telegraph.

Larsen C este o porțiune a banchizei Larsen de pe coasta de nord a Antarcticii. Săptămâna trecută, fisura se întindea pe 200 de kilometri, lăsând doar 5 km de legătură, avertiza Agenția Spațială Europeană.

Agenția Spațială a monitorizat situația prin CryoSat, misiunea lor dedicată pe Antarctica și Groenlanda, alături de alte două radare ale ESA. Sunt temeri că Larsen C ar reprezenta și un pericol pentru nave.

"Nu suntem siguri ce se va întâmpla", spunea Anna Hogg, de la University of Leeds. "S-ar putea sparge în mai multe bucăți în momentul desprinderii sau la ceva timp după. Întreg sau nu, curenții îl pot trage către nord, spre Insulele Falkland. Ar putea deveni un pericol pentru nave în strâmtoarea Drake "

Larsen C nu este primul aisberg care se rupe aici. În ultimele trei decenii, Larsen A și B s-au desprins și ele. Este o situație îngrijorătoare ca astfel de bucăți imense de gheață să se rupă, în zona de pe Pământ care se încălzește în cel mai rapid ritm, potrivit NASA.

Scindarea Larsen C va produce o vulnerabilitate mare în această parte a planetei, spunea anterior NASA. Iar temperaturile cresc tot mai mult.

Urmează ca sistemele ESa să calculeze modificarea în volum a gheții de pe Pământ, după monumentala scindare.

Localizat pe coasta Peninsulei Antarctica, stratul de gheață Larsen este divizat în trei blocuri mai mici. În 1995 din calota de gheață a Antarcticii s-a desprins stratul de gheață Larsen A, iar în 2002 s-a dezintegrat și aisbergul Larsen B. Aisbergul care s-a desprins acum este de 100.000 de ori mai mare decât cel care a lovit Titanicul.

Specialiștii sugerau anul trecut că desprinderea unei bucăți din calota Larsen C va produce dezintegrarea gheții de la adâncimi mari din cauza expunerii la temperaturi ridicate. 

Iată cum arăta situația acum șase luni:

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău