Unul din cele mai vechi orașe din lume a interzis carnea, iar localnicii se feresc să gătească cu ceapă și usturoi

  • 07 Noiembrie 2021 13:17
Unul din cele mai vechi orașe din lume a interzis carnea, iar localnicii se feresc să gătească cu ceapă și usturoi

Capitala spirituală a Indiei, Varanasi, este unul dintre puținele locuri din lume în care nu se servește carne. Orașul, unul dintre cele mai vechi din lume, locuit încă din 1.800 î.Hr., îi atrage pe turiștii aflați în căutarea unui paradis culinar vegetarian, relatează BBC, citat de DIGI24.

Rakesh Giri, șofer și povestitor înnăscut, spune că zeul Shiva, distrugătorul universului, este cel care a fondat Varanasi în vremurile de altădată, conform credinței hinduse. La fel ca majoritatea locuitorilor din Varanasi, Giri este un Shaivit fervent (adept al lui Shiva). Și, din moment ce adepții lui Shiva cred că este un zeu vegetarian, el și majoritatea locuitorilor din Varanasi urmează o dietă strictă sattvică, fără carne.

Într-o țară în care 80% din populație este hindusă și 20% dintre locuitori sunt vegetarieni, opțiunile fără carne sunt omniprezente în India. Dar ceea ce face ca bucătăria vegetariană din Varanasi să fie atât de interesantă este modul în care specialitățile sale sattvice și vegetariene sunt direct influențate de spiritualitate, notează sursa citată.

Un meniu sattvic se bazează pe principiile ayurvedice și aderă la cele mai stricte standarde de vegetarianism prescrise de Sanatana dharma, o formă absolută de hinduism. Ca atare, folosirea cepei și usturoiului la gătit este interzisă, pentru că despre aceste ingrediente se crede că cresc furia, agresivitatea și anxietatea, printre altele.

„Aproape fiecare gospodărie hindusă din Varanasi are în casă un altar dedicat lui Shiva. Să mănânci carne acasă este de neconceput”, a explicat Abhishek Shukla, un shastri (preot) la faimosul templu Kashi Vishwanath din Varanasi.

„Să mănânci sattvic este o prioritate pentru cei care doresc să dobândească mântuirea, deoarece credem că, în caz contrar, sufletul nostru ar suferi la fel ca cei pe care i-am ucis pentru mâncare. Carnea, ceapa și usturoiul exacerbează tendințele tamasice (opusul sattvismului), iar oamenilor le-ar fi greu să se concentreze și să judece corect”, adaugă Shukla.

În mod tradițional, multe restaurante din Varanasi au servit carne în trecut pentru a satisface turiștii occidentali și pelerinii hinduși non-vegetarieni, iar mâncărurile locale sattvice erau mâncate în principal acasă.

Dar în 2019, guvernul hindu-naționalist a interzis vânzarea și consumul de carne pe o rază de 250 de metri lângă templele și siturile de patrimoniu din Varanasi. Acest lucru a încurajat restaurantele să înceapă să ofere rețete locale vegetariene și sattvice care au fost transmise din generație în generație în casele din Varanasi, dar care nu erau disponibile vizitatorilor.

Milioane de oameni vizitau Varanasi în fiecare an înaintea pandemiei, iar guvernul indian a anunțat recent că va începe să elibereze vize călătorilor străini începând cu luna noiembrie, fie că vin pentru iluminare spirituală, fie pentru mâncarea tradițională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău