Universitatea Politehnica Timișoara organizează Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital: se desfășoară până pe 30 iulie

  • 19 Mai 2023 14:27
Universitatea Politehnica Timișoara organizează Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital: se desfășoară până pe 30 iulie

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) organizează pentru prima dată Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital, în perioada lunilor mai - iulie fiind aduse în fața publicului premiere digitale dedicate culturii și științei, experiențe inedite pentru copii, tineri și toți cei interesați de patrimoniul digital, transmite Agerpres.

Vizitatorii pot afla, până în 30 iulie, povestea proiectului Spotlight Heritage Timișoara și pot descoperi povestea cartierelor orașului prin tehnologiile digitale: Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) și Giroc (2023).

Luni, 22 mai, se va deschide publicului Hol Electro - Culture Fun Space, unde cultura se vor îmbina cu tehnologia și distracția, prin intermediul aplicațiilor VR și AR spectaculoase, a jocurilor video folosind cele mai recente tehnologii, a tradiției tehnice a orașului, alături de cele mai noi realizări tehnologice din lumea întreagă.

Muzeul Abandonului, realizat de Augmented Space Agency, în Cazarma U, este unul dintre standurile pe care studenții îl pot vizita virtual, fiind un proiect digital participativ în cadrul căruia se poate intra în atmosfera Căminului Spital de la Sighet, abandonat acum 20 de ani.

Un alt stand interactiv este standul organizat Mark Frydenberg (Bentley University USA) care abordează Metaverse-ul dintr-o perspectivă multidisciplinară, concentrându-se asupra oportunităților de afaceri, a preocupărilor sociale și a inovației tehnologice.

În Experimentarium și Muzeul UPT, de sâmbătă se instaurează Science and Tech Playground dedicat copiilor și tinerilor pentru cele mai interesante experimente de fizică, ghidați fiind de tutori cu experiență și pot parcurge alegoria simțurilor pe baza poveștilor suprinse în proiectul Patrimoniul sub reflectoare. Aici se vor regăsi și multe aplicații de la curatori și artiști internaționali dedicate științelor, cu tehnologii portabile și senzoriale, alături de inovațiile tehnice din Banat, prezentate cu ajutorul tehnologiilor digitale, dar și calculatoarele anilor 80, care vor face deliciul vizitatorilor de toate vârstele.

Totodată, în Muzeul Național al Banatului (MNaB) - Digital Heritage Dome, sunt accesibile, până în 23 august, diverse experiențe imersive atât în sălile muzeului, cât și în pasajele istorice și publice ale Bastionului Theresia, unde istoria și poveștile Timișoarei vor putea fi trăite prin tururi ghidate și proiecții video interactive.

Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital / International Digital Culture & Spotlight Heritage Festival, derulat în perioada 4 mai - 30 iulie, este parte a proiectului Patrimoniul sub reflectoare, realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și finanțat parțial de EEA and Norway Grants. Festivalul reunește curatori, artiști digitali, profesori și studenți din România, Norvegia, SUA, Austria, Italia, Danemarca, Lituania și alte țări, într-o manifestare de incursiune în dimensiunile culturale ale tehnologiilor digitale imersive.

Proiectul Virtual Spotlight Heritage Timisoara beneficiază de un grant de 97.000 de euro de la Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin EEA and Norway Grants.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău