Universitatea de Stat din R. Moldova împlinește 70 de ani

  • 30 Septembrie 2016 22:02
Universitatea de Stat din R. Moldova împlinește 70 de ani

La ședința solemnă a Senatului USM, rectorul Gheorghe Ciocanu, a menționat că instituția de învățământ superior a avut întotdeauna drept deziderat educația și instruirea tinerei generații pentru pregătirea ei în toate domeniile economiei naționale.

Rectorul a numit USM drept promotor al valorilor educației și instruirii, transmite IPN.

„Este o vârstă mult prea tânără când este vorba despre o instituție de învățământ, dar când este raportat la oameni, vorbim de promoții de profesori, personalități marcante care au pregătit generații de specialiști calificați, aceștia din urmă, la rândul lor, fiind obligați să asigure continuitatea”, a afirmat Gheorghe Ciocanu.

Rectorul a menționat că profesorilor le-a revenit misiunea importantă transformării continue a USM într-o structură performantă, dinamică,  utilă, atractivă, cu vizibilitate europeană, unde vectorul integrării europene a prins rădăcini sănătoase. „În continuare ele rămân să se reflecte în cel mai fertil și valoros sistem – sistemul de educație, cercetare și inovare”, a spus Gheorghe Ciocanu.

Viceprim-ministrul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, a spus că USM s-a afirmat ca o instituție educațională cu merite necontestabile în pregătirea specialiștilor de înaltă calificare pentru diverse sectoare ale economiei Moldovei.

Doctorul Honoris Causa al USM, Maria Ardeleanu, din România, a menționat că parteneriatele Republicii Moldova și României în domeniul cercetării științifice stau la temelia colaborării dintre cele două state, lucru afirmat și recunoscut în spațiul românesc. „Este rolul nostru, al cercetătorilor, deja foarte implicați în varii domenii, să introducem în universități cultura cercetării științifice, ceea ce automat va duce la o creștere a nivelului actului educațional la care aspirăm cu toții”, a afirmat Maria Ardeleanu.

Potrivit ei, în responsabilitatea cercetătorilor este și realizarea unor legături între societate și rezultatele cercetării, care par inaccesibile publicului. „Educația este, fără îndoială, terenul cel mai fertil pentru ideal, unul dintre termenii operatorii ai învățării. Nu pot să nu condamn, în numele idealului, orice poziționare negativistă față de generațiile tinere”, a spus Maria Ardeleanu.

Universitatea de Stat din Moldova, a fost fondată la 1 octombrie 1946, cu denumirea inițială de Universitatea de Stat din Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău