Uniunea Pensionarilor cere autorităților majorarea pensiilor

  • 13 Iulie 2017 16:39
Uniunea Pensionarilor cere autorităților majorarea pensiilor

Uniunea Pensionarilor din Republica Moldova a înaintat o declarație președintelui Republicii Moldova, Parlamentului, Guvernului dar și ambasadelor acreditate la Chișinău prin care își exprimă nemulțumirea față de situația grea în care se află pensionarii.

Prin această declarație, pensionarii solicită retragerea legii ce vizează reforma sistemului de pensii, dar și majorarea pensiilor până la valoarea coșului minim de consum, transmite IPN.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, președintele Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova, Victor Leancă, a spus că guvernarea a adus cetățenii la disperare și le-a spulberat așteptările de a avea o bătrânețe decentă. „Începând cu furtul miliardelor din bugetul statului, decizia de transformare a miliardelor furate în datorie de stat și punerea acestora pe umerii populației sărăcite, autoritățile au continuat cu reforma de pensii, creșterea prețurilor la energia electrică și termică, dar și cu majorarea fabuloasă a prețurilor la medicamente și serviciile medicale, apă, gaze și consecutiv la toate produsele alimentare”, a adăugat Victor Leancă.

Printre cerințele înaintate de Uniunea pensionarilor către autorități se regăsește abrogarea legii care impune cetățenii să achite miliardele furate. O altă solicitare ține de majorarea pensiilor până la valoarea coșului minim de consum. La fel, se cere crearea posibilităților de a deschide în fiecare raion și municipiu, centre de deservire a pensionarilor etc.

„Noi, generația cu cea mai bogată experiență de viață, am devenit cea mai săracă și chinuită, anume din cauza că guvernarea coruptă a contribuit la înrădăcinarea corupției și sărăciei în țară, mai cu seamă ca rezultat al furtului miliardului și al spălării prin sistemul bancar a miliardelor străine. Credem că odată cu întoarcerea miliardului și viața noastră se va îmbunătăți”, a spus președintele Uniunii Pensionarilor din sectorul Buiucani, Mihai Postovan.

Ion Tverdohleb, membru al Consiliului Uniunii Pensionarilor, este de părere că recenta reformă a pensiilor nu poate asigura un trai decent. „Pensiile s-au mărit cu 6,8 procente. Pensionarii sunt cei mai numeroși utilizatori de medicamente, oare medicamentele au crescut numai cu 6,8 procente? Aceeași situație este și cu prețurile produselor de primă necesitate”, spune Ion Tverdohleb.

Elena Bacinschi, președintele Sfatului Educație Patriotică a Consiliului Uniunii Pensionarilor, este de părere că guvernanții, în loc să fie preocupați de ameliorarea bunăstării vieții oamenilor, au grijă de propriile interese și emit legi care să-i mențină la putere.

Membrii Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova spun că, dacă timp de o lună nu vor primi o reacție din partea autorităților, vor ieși la proteste, susținând societatea civilă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău