Uniunea Europeană va oferi 250 de milioane de Euro pentru ca Republica Moldova să poată depăși criza energetică

  • 10 Noiembrie 2022 09:54
Uniunea Europeană va oferi 250 de milioane de Euro pentru ca Republica Moldova să poată depăși criza energetică

Uniunea Europeană va oferi 250 de milioane de Euro pentru ca Republica Moldova să poată depăși criza energetică. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, care se află în vizită la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Șefa executivului european a declarat într-o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu că 100 de milioane vor fi oferite ca grant, iar altele 100 – sub formă de credit. De asemenea, Ursula von der Leyen a anunțat încă un ajutor de 50 de milioane de euro ca suport bugetar, bani ce vor fi destinați pentru compensarea facturilor.

La rândul ei, Maia Sandu a mulțumit partenerilor europeni pentru susținere în contextul în care din cauza războiului purtat de Rusia în Ucraina, Rep. Moldova traversează cea mai gravă criză energetică de la obținerea independenței.

În acest sens, conectarea Rep. Moldova la sistemul energetic european  ENTSO-E este un adevărat colac de salvare, când nu mai putem cumpăra energie nici din Ucraina și nici de la centrala de la Cuciurgan, a spus Maia Sandu. Totodată, șefa statului a mulțumit României, grație căreia astăzi cetățenii din Rep. Moldova au curent electric în case.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Maia Sandu a subliniat că decizia nejustificată a concernului rus Gazprom de a reduce volumele de gaze livrate Rep. Moldova este una politică și nu comercială. În același timp, ea a vorbit despre coalizarea forțelor politice susținute de Rusia în Rep. Moldova și a unor grupări criminale în încercarea de a folosi criza actuală pentru a submina procesele democratice și guvernarea de la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Fri
6
Sat
11
Sun
11
Mon
6
Tue
1
Arhivă Radio Chișinău