Uniunea Europeană va extinde sancțiunile impuse Rusiei în urma anexării Crimeii

  • 23 Iunie 2018 12:56
Uniunea Europeană va extinde sancțiunile impuse Rusiei în urma anexării Crimeii

Liderii statelor membre UE vor extinde, săptămâna viitoare, sancțiunile impuse Rusiei în urma intervenției în Ucraina, acestea urmând să rămână în vigoare până la sfârșitul lunii ianuarie, au anunțat mai mulți diplomați și oficiali, informează site-ul agenției Reuters.

Sancțiunile impuse Rusiei, în domeniul energiei, apărării și financiar, au fost extinse odată la șase luni încă de la anexarea peninsulei Crimeea în anul 2014. Liderii UE vor aproba extinderea sancțiunilor în cadrul întâlnirii de la Bruxelles, care se va desfășura între 28 și 29 iunie.

Moscova susține că nu va renunța niciodată la Crimeea. Peste 10.000 de oameni au fost uciși în urma conflictului din Ucraina de Est.

Decizia a fost luată în urma discuțiilor între statele din Grupul țărilor puternic industrializate (G7), care s-au întâlnit în Canada la începutul lunii iunie. Inițial, grupul era format din opt țări, însă Rusia a fost exclusă după ce a anexat Crimeea.

Liderii din G7 i-au cerut Moscovei, anul acesta, să înceteze să mai "submineze democrațiile", cerând în declarația lor comună că "extinderea sancțiunilor are legătură cu eșecul Rusiei de a demonstra că poate implementa complet Acordul de la Minsk și că poate respecta suveranitatea Ucranei".

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că Rusia trebuie reintegrată în Grupul țărilor puternic industrializată, însă a fost de acord să semneze extinderea sancțiunilor.

"Italia consideră că este important să aibă un dialog cu Rusia, dar acest lucru nu înseamnă că sistemul privind sancțiunile poate fi eliminat peste noapte", a declarat Conte.

UE se află în dispută cu Rusia și pentru rolul pe care îl joacă în războiul din Siria. Moscova este, de asemenea, blamată pentru otrăvirea fostului agent secret rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia. Rusia neagă toate acuzațiile.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău