Uniunea Europeană solicită retragerea navei turce Yavuz din zona maritimă a Ciprului

  • 17 Septembrie 2020 08:38
Uniunea Europeană solicită retragerea navei turce Yavuz din zona maritimă a Ciprului

Uniunea Europeană a cerut miercuri plecarea navei turce Yavuz, efectuând activități de foraj în apele maritime ale Ciprului, pentru a pune capăt tensiunilor din Mediterana de Est, scrie Agerpres.

"Recenta retragere a navei de cercetări seismice Oruc Reis este o etapă importantă care deschide calea spre un dialog semnificativ între Grecia și Turcia. UE lansează un apel la o decizie similară în ce privește Ciprul", a anunțat purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene Josep Borrell.

Continuarea misiunii navei de de foraj Yavuz "va alimenta tensiunile și lipsa de securitate în Mediterana de Est într-un moment în care este posibilă detensionarea imediată și reluarea dialogului și negocierilor, singura cale spre soluții durabile", a subliniat purtătorul de cuvânt, Peter Stano.

Criza din Mediterana de Est se află pe agenda summitului european de la 24 și 25 septembrie de la Bruxelles, unde se vor discuta și eventuale sancțiuni împotriva Turciei.

"Trebuie să fim fermi când vine vorba despre a apăra drepturile tuturor statelor membre UE, inclusiv ale Ciprului", a declarat miercuri președintele Consiliului European, Charles Michel, după o întrevedere la Nicosia cu președintele Nicos Anastasiades.

Turcia revendică dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi în zone maritime care țin de suveranitatea Greciei și Ciprului, insulă divizată după invadarea treimii sale de nord de către armata turcă în 1974.

Sursa:Digi24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău