Uniunea Europeană scoate Serbia și Muntenegrul de pe lista țărilor sigure de COVID-19
-
14 Iulie 2020 19:46
Uniunea Europeană a decis să scoată Serbia și Muntenegrul de pe lista țărilor terțe sigure, dinspre care sunt permise călătoriile neesențiale, și nici măcar nu a luat în discuție includerea SUA pe lista respectivă dată fiind creșterea accentuată a numărului de noi cazuri de COVID-19 în această țară, au declarat oficialități europene, citate marți de Reuters.
Președinția germană a Consiliului UE a propus excluderea Serbiei și a Muntenegrului de pe lista respectivă ca urmare a recrudescenței cazurilor de COVID-19 în cele două state. Lista actualizată va fi publicată în viitorul apropiat.
UE discută, de asemenea, despre posibila excludere a Algeriei și a Marocului de pe lista țărilor sigure, dar multe state membre se opun unui asemenea scenariu întrucât numărul noilor persoane infectate cu noul coronavirus în cele două țări este relativ mic.
După excluderea Serbiei și a Muntenegrului, pe lista țărilor terțe sigure rămân 13 nume: Algeria, Australia, Canada, China, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia și Uruguay. În pofida prezenței Chinei pe listă, călătoriile dinspre acest stat vor fi permise numai dacă autoritățile chineze vor permite intrarea călătorilor din UE. Condiția reciprocității nu se aplică în cazul altor țări aflate pe listă.
Într-o reuniune desfășurată luni, Luxemburgul și Ciprul au susținut includerea Emiratelor Arabe Unite pe listă pe baza datelor furnizate de autoritățile cipriote, dar alte state membre s-au opus, au explicat diplomați europeni.
La 30 iunie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o recomandare privind ridicarea graduală a restricțiilor asupra călătoriilor neesențiale dinspre țări terțe, fiind elaborată o listă de 15 state din care vor fi permise călătoriile către blocul comunitar începând de la 1 iulie. Lista este reanalizată și actualizată la fiecare 15 zile.
Criteriile pentru determinarea țărilor terțe pentru care actualele restricții de călătorie trebuie să fie ridicate acoperă în particular situația epidemiologică și măsurile de izolare, inclusiv distanțarea fizică, precum și considerente de natură economică și socială. Ele sunt aplicate în mod cumulativ.
Referitor la situația epidemiologică, țările terțe listate trebuie să îndeplinească următoarele criterii în special:
- numărul noilor cazuri de COVID-19 în ultimele 14 zile și raportat la 100.000 locuitori să fie apropiat sau inferior mediei Uniunii Europene;
- tendință stabilă sau descendentă a noilor cazuri în această perioadă în comparație cu precedentele 14 zile;
- răspunsul general la COVID-19 luând în calcul informațiile disponibile, printre care aspecte precum testarea, supravegherea, urmărirea contacților, izolarea, tratamentul și raportarea, precum și fiabilitatea informațiilor și, dacă este necesar, scorul mediu total pentru Reglementările de Sănătate Internaționale (IHR) - trebuie să se țină cont, de asemenea, de informațiile furnizate de delegațiile UE cu privire la aceste aspecte;
- reciprocitatea ar trebui să fie luată în calcul periodic și de la caz la caz.
Pentru țările unde continuă să se aplice restricții de călătorie, ar trebui să fie exceptați cetățenii UE și membrii familiilor lor și rezidenții în UE cu viză de lungă ședere, precum și membrii familiilor lor.
Această recomandare a Consiliului UE nu este un instrument cu obligativitate juridică. Autoritățile statelor membre rămân responsabile pentru implementarea conținutului recomandării. Ele pot, în deplină transparență, să ridice doar gradual restricțiile de călătorie către țările listate.
sursa: AGERPRES