Uniunea Europeană dorește garanții sporite în privința transferurilor de date personale

  • 18 Ianuarie 2016 17:09
Uniunea Europeană dorește garanții sporite în privința transferurilor de date personale

Uniunea Europeană dorește garanții ale limitării eficiente a competențelor autorităților SUA de a solicita informații personale ale angajaților companiilor, în perspectiva încheierii unui nou acord între Bruxelles și Washington în domeniul protecției datelor personale, a anunțat luni comisarul european pentru justiție, protecția consumatorului și egalitate de gen,…

Uniunea Europeană dorește garanții ale limitării eficiente a competențelor autorităților SUA de a solicita informații personale ale angajaților companiilor, în perspectiva încheierii unui nou acord între Bruxelles și Washington în domeniul protecției datelor personale, a anunțat luni comisarul european pentru justiție, protecția consumatorului și egalitate de gen, Vera Jurova, transmite Reuters.

'Avem nevoie de garanția că există un control judiciar eficient asupra accesului autorităților publice la informații pe motive de securitate națională, consolidare a legii și interes public', a spus Jurova, într-o conferință la Bruxelles.

Reprezentanta Comisiei Europene a adăugat că UE dorește mai multă transparență cu privire la limitele atribuțiilor serviciilor de securitate din SUA în domeniul colectării datelor personale.

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană și-a exprimat speranța că va ajunge la un acord cu SUA 'în următoarele trei luni' pentru a se pune capăt incertitudinii juridice din jurul transferurilor transatlantice de date personale. Termenul de trei luni a fost stabilit de un grup de experți europeni în domeniul protecției datelor și el 'este luat în calcul', dar acordul trebuie finalizat 'cât mai curând posibil', sublinia Vera Jurova.

Curtea Europeană de Justiție a invalidat la începutul lunii octombrie cadrul de reglementări cunoscut sub denumirea de 'Safe Harbour', care guvernează de 15 ani aceste transferuri în scopuri comerciale, provocând îngrijorarea a numeroase firme.

Executivul comunitar negociază din 2013 cu administrația americană garanții mai importante pentru protecția datelor personale ale europenilor după transferul lor către SUA.

Într-o decizie din anul 2000, Bruxellesul a considerat că 'Safe Harbour' asigura o protecție suficientă datelor personale ale europenilor, însă dezvăluiri despre practici ale serviciilor de informații americane au schimbat datele problemei, determinând UE să solicite garanții suplimentare.

Datele personale în chestiune înglobează toate informațiile care permit identificarea unui individ, în mod direct (nume, prenume, fotografie sau amprentă) sau indirect (număr de asigurări sociale sau chiar numărul de client).

Conform legislației actuale a UE privind protecția datelor, companiile nu pot transfera date personale ale cetățenilor UE către țări din afara blocului comunitar, printre care Statele Unite, considerate că nu oferă garanții suficiente privind protecția intimității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău