Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creștere a livrărilor de gaze, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina

  • 23 Ianuarie 13:25
Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creștere a livrărilor de gaze, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina

Uniunea Europeană discută cu partenerii săi despre o posibilă creștere a livrărilor gaze către blocul comunitar, a declarat comisarul pentru Energie, Kadri Simson, după o întâlnire cu miniștrii europeni ai energiei care a avut loc sâmbătă, în Franța, transmite Reuters, citată de News.ro

Potrivit sursei citate, o criză a aprovizionării cu gaze în Europa, atribuită pe scară largă livrărilor de gaze insuficiente din Rusia, a determinat creșterea prețurilor la energie. Moscova neagă manipularea livrărilor.

Simson a spus că în februarie va participa la conferințe din Azerbaidjan și Washington, pentru a discuta modalități de creștere a livrărilor de gaze către Europa.

”Nivelurile stocurilor de gazele din UE sunt semnificativ mai mici decât de obicei în această perioadă a anului”, a spus ea reporterilor.

Miniștrii reuniți în orașul Amiens au discutat despre incertitudinea de pe piață cauzată de criza din Ucraina și scăderile semnificative ale livrărilor din Rusia în ultimele luni, a spus Simson.

”Mesajul meu este că Europa are o infrastructură de gaze solidă, bine diversificată și rezistentă și proceduri clare de solidaritate în caz de urgență. Dar trebuie să rămânem extrem de vigilenți, să ne îmbunătățim pregătirea pentru riscuri și să consolidăm solidaritatea între statele membre”, a spus Simson.

Cancelarul Olaf Scholz a semnalat săptămâna aceasta că Germania ar putea fi pregătită să discute despre blocarea aprobării conductei Nord Stream 2, care urmează să transporte gaze rusesc în Germania, ocolind Ucraina, în cazul în care Rusia atacă Ucraina.

Simson a subliniat o propunere a Comisiei prezentată în decembrie, menită să revizuiască reglementările privind furnizarea de gaze, pentru a îmbunătăți coordonarea între statele membre în ceea ce privește stocarea gazelor.

”Obiectivul este de a permite o utilizare mai eficientă a capacităților de stocare și de a asigura niveluri adecvate de stocare a gazelor. Dar… singura soluție durabilă pentru dependența noastră de combustibilii fosili… este să finalizăm tranziția verde”, a spus Simson.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
15,27
Ploaie ușoară
Umiditate:84 %
Vint:3,13 m/s
Wed
11
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău