Uniunea Europeană dezbate al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

  • 11 Aprilie 2022 12:48
Uniunea Europeană dezbate al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Miniștrii de externe ai țărilor din Uniunea Europeană vor analiza luni, la Luxemburg, al șaselea pachet de sancțiuni contra Moscovei, dar chestiunea eventualei opriri a achiziției de petrol și gaz din Rusia încă îi divizează pe Cei 27, informează AFP, citată de Agerpres.

”Am impus sancțiuni grele contra Rusiei și suntem pe cale de a pregăti al șaselea val” de astfel de măsuri, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei recente efectuate la Kiev alături de șeful diplomației europene Josep Borrell.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut constant tuturor interlocutorilor săi europeni să ”adopte sancțiuni puternice”. El solicită oprirea achizițiilor de petrol și gaz din Rusia și furnizarea de armament greu pentru forțele ucrainene pentru a rezista ofensivei ruse anunțate în regiunea Donbas (est).

Josep Borrell și-a anunțat intenția de a lansa luni discuții asupra unui embargou petrolier, ”dar o propunere oficială nu se află pe masă”, a recunoscut vineri un înalt funcționar european.

”Pentru adoptarea sancțiunilor este necesară unanimitatea. Or, se văd bine dependențele de Rusia în mai multe state membre”, a subliniat el.

Germania, Italia, Austria și Ungaria sunt dependente în mare măsură de gazul rusesc.

”Nu va fi prezentat ceva ce nu va trece. Propunerile trebuie să fie făcute la momentul oportun”, a explicat el.

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a strâns 27,3 miliarde de dolari ca urmare a achiziționării de petrol, gaz și cărbune rusești de către UE, potrivit directoarei Institutului Austriac pentru Europa și Politica de Securitate (AIES), Velina Ceakarova.

Miniștrii UE urmează să valideze deblocarea a încă 500 de milioane de euro pentru finanțarea și furnizarea de noi arme pentru Kiev, potrivit mai multor diplomați europeni.

”Sancțiunile sunt importante, dar ele nu rezolvă problema în Donbas. Bătălia din Donbas va fi decisivă pentru rezultatul războiului”, a subliniat sâmbătă Josep Borrell.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău