Uniunea Europeană convoacă ambasadorii ruși după anexările ilegale din Ucraina

  • 03 Octombrie 2022 18:20
Uniunea Europeană convoacă ambasadorii ruși după anexările ilegale din Ucraina

Uniunea Europeană a convocat luni cel mai înalt diplomat rus aflat în post la Bruxelles, în cadrul unei acțiuni coordonate cu statele membre pentru a condamna și respinge ''anexarea ilegală'' a unei părți a teritoriului ucrainean, relatează AFP.

''Este vorba despre un demers la scara UE și coordonat de UE'', a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt pentru afaceri externe al blocului comunitar.

Țările membre ale UE au început vineri să convoace diplomații ruși după semnarea de către președintele rus Vladimir Putin a anexării a patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse după începerea invaziei militare în 24 februarie.

Belgia l-a convocat pe ambasadorul rus vineri, iar Italia și Austria au făcut același lucru luni.

Liderii UE au susținut că nu vor recunoaște ''niciodată'' această ''anexare ilegală'' executată de Rusia, iar Cei 27 definitivează în prezent un nou pachet de sancțiuni contra Moscovei.

Diplomații UE încearcă să surmonteze obiecțiile ridicate de mai multe state membre, printre care Ungaria și Grecia, față de propunerea de plafonare a prețului petrolului rusesc vândut în lumea întreagă.

Uniunea Europenă a impus deja șapte seturi de sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei. De asemenea, UE furnizează un ajutor militar de câteva miliarde de euro Ucrainei, transmite Agerpres.

În 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată și neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susține că este vorba despre o ''operațiune militară specială de denazificare'' a țării vecine și de protejare a comunității rusofone din estul Ucrainei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău