Uniunea Europeană cere Rusiei să nu atragă Balcanii într-un conflict cu Occidentul

  • 07 Decembrie 2014 11:27
Uniunea Europeană cere Rusiei să nu atragă Balcanii într-un conflict cu Occidentul

Între Bruxelles și Moscova există, indiscutabil, o anumită tensiune, dar găsirea unei soluții este în interesul tuturor, a declarat comisarul european pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini.

Comisarul european i-a cerut Rusiei să nu atragă statele din Balcani în confruntarea sa cu Occidentul, creată din cauza crizei din Ucraina, notează Rador.

“Între Uniunea Europeană și Federația Rusă există în momentul de față o anumită tensiune. Cred că interesul comun (…) este de a găsi modalități de cooperare și nu de confruntare”, a mai declarat Mogherini, în timpul vizitei sale efectuată la Sarajevo. Oficialul UE și-a exprimat convingerea că Moscova nu va atrage Balcanii de Vest într-o confruntare cu UE, relatează AFP. Aproape toate țările din Balcanii de Vest, inclusiv principalul său aliat al Rusiei, Serbia, doresc să adere la UE, menționează agenția citată. Din cauza refuzului Belgradului de a sprijini sancțiunile aplicate de UE la adresa Rusiei, Serbia, dar și etnicii sârbi din Bosnia și Herțegovina, sunt considerați drept importanți aliați al Rusiei. De la demararea crizei politice din Ucraina și de la agravarea relațiilor dintre Bruxelles și Moscova, autoritățile sârbe încearcă să soluționeze dilema diplomatică: pe de o parte, Belgradul încearcă să îndeplinească anagajamentele asumate față de UE (în luna ianuarie, conducerea țării a demarat negocieri de aderare la UE), iar pe de altă parte, de a menține relații bune cu Rusia. În timpul vizitei sale la Belgrad, în luna octombrie a acestui an, președintele rus, Vladimir Putin, a catalogat Serbia drept un “aliat apropiat” al Moscovei, amintește AFP. Pe la sfârșitul lunii noiembrie, comisarul UE pentru politică regională, Johannes Hahn, declara că Serbia este obligată să aplice sancțiuni împotriva Rusiei, dacă dorește să adere la UE.
“În cadrul negocierilor de aderare la UE, Serbia s-a angajat să-și alinieze treptat poziția sa cu cea a UE în problemele complicate, cum ar fi sancțiunile aplicate împotriva Rusiei. Aceasta este extrem de important și noi așteptăm ca Belgradul să respecte acest angajament”, a amintit comisarul european, într-un interviu acordat publicației “Vecernie Novosti”. În replică, la solicitarea Bruxelles-ului, autoritățile de la Belgrad au declarat că deocamdată, nu intenționează să se alinieze la sancțiunile antirusești. “Poziția Serbiei este că nu dorește să adere la sancțiunile împotriva Federației Ruse. Totodată, Serbia poartă negocieri cu UE, care, ținând cont de situația creată, nu vor fi unele ușoare. Serbia urmează să-și ralieze treptat poziția sa cu cea a UE în ceea ce privește diverse aspecte de pe agenda internațională”, a declarat ambasadorul Serbiei la Moscova, Slavenko  Terzić, într-un interviu acordat agenției de presă INTERFAX. Autoritățile Serbiei promiteau și în trecut să respecte toate condițiile de aderare la UE, dar au refuzat să adopte o poziție antirusească, din cauza crizei ucrainene. “Serbia urmează calea de aderare la UE, țara își respectă angajamentele asumate, dar nu se va comporta într-un mod dușmănos față de Rusia”, declara premierul sârb Alexandar Vučić, în luna martie 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău