Uniunea Europeană cere Chinei să o elibereze ''imediat'' pe ''jurnalista cetățeană'' Zhang Zhan

  • 29 Decembrie 2020 14:50
Uniunea Europeană cere Chinei să o elibereze ''imediat'' pe ''jurnalista cetățeană'' Zhang Zhan

Uniunea Europeană a cerut marți Chinei să o elibereze ''imediat'' pe ''jurnalista cetățeană'' Zhang Zhan, condamnată la 4 ani de detenție după ce a relatat despre epidemie, un apel ce vine în contextul în care un important acord UE-China privind investițiile este aproape de a fi finalizat, transmite AFP, preluat de Agerpres.

''UE cere eliberarea imediată a dnei Zhang Zhan'', precum și a apărătorilor drepturilor omului și personalităților ținute în detenție în China pentru că au raportat informații ''de interes public'', arată într-un comunicat un purtător de cuvânt al șefului diplomației UE, Josep Borrell.

''Restricțiile la libertatea de exprimare, de acces la informare, intimidarea și supravegherea unor jurnaliști, cum sunt detențiile, procesele și condamnările unor apărători ai drepturilor omului, avocați și intelectuali în China nu încetează să crească și rămân o sursă de mare preocupare'', adaugă comunicatul.

Apelul intervine în contextul în care Uniunea Europeană și China par pe punctul de a încheia, după șapte ani de negocieri, un ambițios acord de protejare reciprocă a investițiilor, în pofida acuzațiilor de muncă forțată aduse Beijingului.

Zhang Zhan a mers în februarie la Wuhan, în plină epidemie de COVID-19, de unde a difuzat pe internet reportaje, mai ales despre situația haotică din spitale.

A fost arestată în mai, fiind acuzată de ''provocare de tulburări'' și de difuzare de informații false, și condamnată luni la 4 ani de închisoare de un tribunal din Shanghai.

''Din surse credibile, dna Zhang a fost supusă torturii și relelor tratamente în timpul detenției sale, iar starea de sănătate i s-a deteriorat grav. Este crucial ca ea să primească asistență medicală adecvată'', a subliniat purtătorul de cuvânt european.

UE mai cere și eliberarea imediată a avocatului Yu Wensheng, a cărui condamnare la 4 ani de detenție a fost confirmată în apel la mijlocul lunii.

Apelul mai vizează punerea în libertate a avocaților Li Yuhan și Gao Zhisheng, a disidenților Huang Qi și Wu Gan, a activistului Ge Jueping (arestat în 2016 cu ocazia G20 în China), a scriitorului și militantului Qin Yongmin, a activistului în favoarea limbii tibetane Tashi Wangchuk, a apărătorului pentru drepturile omului Liu Feiyue, precum și a intelectualului uigur Ilham Tohti.

Tohti, condamnat la închisoare pe viață pentru ''separatism'', a fost în 2019 laureat al premiului Saharov pentru drepturile omului, acordat de Parlamentul European. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău