Uniunea Europeană anunță măsuri pentru combaterea spălării banilor

  • 05 Decembrie 2019 16:15
Uniunea Europeană anunță măsuri pentru combaterea spălării banilor

Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană au sprijinit joi planurile de a întări atribuțiile blocului comunitar în combaterea spălării banilor, după o serie de scandaluri care au afectat băncile europene, transmit AFP și Reuters.

Într-o declarație comună, miniștrii au cerut Comisiei Europene să analizeze posibilitatea transferării atribuțiilor de supervizare către un organism al UE și să modifice reglementările pentru a întări coordonarea în rândul autorităților naționale.

În pofida faptului că organizațiile infracționale "spală" în mod frecvent câștigurile obținute din activitățile lor ilegale peste hotare, lupta împotriva criminalității financiare este gestionată în UE în principal de autoritățile naționale, care nu cooperează întotdeauna deplin.

Miniștrii de Finanțe susțin că ar trebui luat în considerare "un organism al UE cu o structură independentă și atribuții directe în privința băncilor", după ce anul trecut s-au opus unui astfel de demers. Ei au cerut, de asemenea, o nouă revizuire a reglementărilor UE privind combaterea spălării banilor, la doar un an după ce blocul comunitar a adoptat a cincea revizuire a reglementărilor sale împotriva spălării banilor.

Înainte de reuniunea miniștrilor de Finanțe din UE, unele din cele mai puternice state, inclusiv Germania, Franța și Italia, au susținut că atribuțiile trebuie transferate către o autoritate UE deoarece organismele naționale s-au dovedit incapabile de a lupta împotriva spălării banilor.

Mai mult, ele au avertizat că există riscul ca unele autorități naționale de supervizare "să fie direct sau indirect influențate de instituțiile supervizate sau de grupurile de interese".

În ultimii ani Europa a fost zguduită de mai multe scandaluri de spălare a banilor care au scos la lumină modul în care infractorii pot exploata sistemul bancar european. Unul dintre aceste scandaluri a vizat grupul bancar Danske Bank, prin a cărui filială din Estonia au fost efectuate plăți suspecte în valoare de aproximativ 200 miliarde de euro, între 2007 și 2015. Un alt scandal vizează Pilatus Bank, din Malta, și neregulile financiare scoase la lumină de Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă asasinată în luna octombrie 2017, sau banca ABLV, din Letonia, acuzată de autoritățile americane de spălare de bani, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău