Uniunea Europeană a finalizat ratificarea Acordului de Asociere cu Ucraina

  • 11 Iulie 2017 17:05
Uniunea Europeană a finalizat ratificarea Acordului de Asociere cu Ucraina

Consiliul UE a aprobat Acordul privind Asocierea dintre Ucraina și UE, ceea ce înseamnă că Uniunea Europeană a finalizat în cele din urmă ratificarea documentului, potrivit unui anunț postat pe site-ul Consiliului UE.

„La 11 iulie, Rada a adoptat decizia privind încheierea acordului de asociere cu Ucraina din numele Uniunii Europene. Se întâmplă în ajunul summit-ului UE-Ucraina de la Kiev, care va avea loc pe 12 și 13 iulie“ – se spune în declarație.

Documentul constată că aceasta este etapa finală a procesului de ratificare, care va permite punerea în aplicare integrală a acordului începand cu data de 1 septembrie 2017.

Consiliul UE reamintește că o mare parte din acordul de asociere este deja în vigoare. Acordul a intrat în vigoare în parte la 1 septembrie 2014, iar partea sa comercială, zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător, este aplicata cu titlu provizoriu de la 1 ianuarie 2016.

„Încheierea și intrarea în vigoare a acordului va da un nou impuls cooperării în domenii cum ar fi politica externa și de securitate, justiție, libertate și securitate (inclusiv migrația), gestionarea finanțelor publice, știință și tehnologie, educație și societatea informațională“, – se spune în declarație.

Preparativele pentru semnarea Acordului privind asocierea Ucrainei și UE au durat 10 ani.

Pe parcursul anilor 2014-2017 acordul a fost ratificat de Parlamentul Ucrainei, Parlamentul European și parlamentele naționale ale tuturor țărilor UE.

Sursa: PaginadeRusia

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău