Unirea - ODIP va acționa Republica Moldova la CEDO

  • 18 Mai 2017 13:28
Unirea - ODIP va acționa Republica Moldova la CEDO

Asociația obștească „Onoare, Demnitate și Patrie” (Unirea - ODIP) va acționa Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Membrii asociației spun că se vor plânge pe tratament discriminatoriu din partea polițiștilor, pe încălcarea dreptului la întruniri și libera exprimare în cadrul unei acțiuni publice, transmite IPN.

Joi, 18 mai, la o conferință de presă la IPN, liderul Unirea - ODIP Vlad Bilețchi a comunicat că la 17 mai, în centrul capitalei, alături de un cort al PSRM, unde se colectau semnături în susținerea referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă, unioniștii au pus un alt cort cu intenția de a promova unirea Republicii Moldova cu România. Bilețchi spune că acțiunea lor a deranjat etnicii ruși, care se apropiau să semneze pentru referendum.

 „Am fost agresați de nenumărate ori, bruscați, amenințați cu răfuială fizică. Am fost somați de către persoane necunoscute să oprim întrunirea, în caz contrar vom avea de pătimit. Pe toată perioada desfășurării acțiunii s-au tot apropiat de noi oameni care ne împiedicau să distribuim pliante, să ne deplasăm pe stradă”, a declarat Vlad Bilețchi.

Potrivit tânărului, în momentul în care unioniștii au mers și au încercat să stea de vorbă cu socialiștii, a fost chemată poliția. Polițistul care s-a apropiat nu s-a legitimat, a ascultat doar poziția celeilalte părți și i-a reținut doar în baza unei plângeri verbale. „Cazul acesta îl ducem la CEDO, pentru că ne-au fost încălcare într-un mod flagrant drepturile fundamentale. Am fost reținuți ilegal, am fost tratați discriminatoriu, ne-a fost refuzat dreptul la un avocat”, a explicat Vlad Bilețchi.

Împreună cu Vlad Bilețchi, a fost reținut și Ilie Crețu, președintele Organizației de Tineret a PL din sectorul Ciocana. Acesta a spus că acțiunea lor i-a deranjat pe reprezentanții PSRM, care au dat dovadă de un comportament nepotrivit față de valorile românești pe care le promovau. „Am chemat poliția, ca de nenumărate ori când am fost agresați verbal și amenințați, dar nu a venit. La solicitarea lor a venit în câteva clipe o grupă operativă. În momentul în care am intenționat să semnez pentru referendum, am fost bănuit de o tentativă de a deteriora listele cu semnături. Când a venit poliția, imediat m-au catalogat ca fiind un om vinovat, că am tulburat ordinea publică, dar nu m-au întrebat nimic din ceea ce mi s-a întâmplat”, a declarat Ilie Crețu.

Liderul Unirea - ODIP Vlad Bilețchi și președintele Organizației de Tineret a PL din sectorul Ciocana Ilie Crețu au fost reținuți ieri seara, 17 mai, de oamenii legii pentru că ar fi tulburat ordinea publică. Cei doi au fost duși la sectorul de poliție, unde au scris explicații și au fost eliberați peste trei ore.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău