Unirea de la 1859, marcată și la Chișinău
-
23 Ianuarie 2015 09:09
Manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române încep de astăzi, la Chișinău. O conferință științifică dedicată împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române va fi organizată astăzi la Academia de Științe a Moldovei.
În cadrul evenimentului, oameni de știință de pe ambele maluri ale Prutului, vor susține prelegeri publice dedicate ecourilor basarabene ale Unirii Principatelor.
Tot astăzi, va fi vernisată expoziția tematică „Unirea Principatelor Române și reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”. Aceasta cuprinde fotografii, mărturii ale contemporanilor, citate despre Unire.
Acțiunile dedicate Unirii de la 24 ianuarie 1859, sunt organizate de către Institutul Cultural Român la Chișinău în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Asociația Istoricilor din Republica Moldova și Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași.
Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), a reprezentat unificarea vechilor principate Moldova și Țara Românească, într-un singur stat.
La 24 ianuarie 1859, prin alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Munteniei, de către Divanul ad-hoc de la București, după ce acesta fusese ales, pe 5 ianuarie 1859, ca domn al Moldovei. Înfăptuită în ciuda opoziției marilor puteri ale vremii, Unirea Principatelor Române pare să fi fost un exemplu pentru unificarea altor state naționale, Germania și mai apoi Italia formându-se, un deceniu mai târziu, prin alăturarea mai multor provincii separate.
În 1859, în componența Principatelor Unite au intrat și trei județe din sudul Basarabiei, - Izmail, Chilia și Cetatea Albă (inclusiv actualele raioane Cahul, Cantemir, Leova și Hâncești, integral sua parțial). În 1878, ele au fost reanexate la Imperiului Rus.