Unirea: Iași - Chișinău

  • 02 Decembrie 2013 11:22
Unirea: Iași - Chișinău

Unirea este cea mai importantă pagină din istoria românilor, realizarea unui deziderat al locuitorilor granițelor vechii Dacii.

Este efortul unei întregi generații de luptători pentru idealul nostru național, un act al voinței supreme al tuturor românilor. Colega noastră Ina Guțu a vizitat Muzeul Unirii de la Iași și Muzeul de Istorie a Moldovei din Chișinău și a aflat cum sunt reflectate cele două Uniri, cea din 1859 și cea din 1918, de o parte și alta a Prutului. 

Situat în centrul orașului Iași, pe strada Alexandru Lăpușeanenu, Muzeul Unirii reprezintă un simbol național al românilor. Este edificiul unde s-au înfiripat primele idei unioniste, iar mai apoi, a servit ca locuință pentru domnitorul Principatelor-Unite, Alexandru Ioan Cuza și a regelui Ferdinand Întregitorul. Muzeograful Aurica Ichim.

În 1937, edificiul este declarat monument istoric, iar la îndemnul lui Nicolae Iorga, se amenajează muzeul “Palatul Cuza-voda”.

Sub actuala denumire, Muzeul Unirii, recent restaurat și reamenajat, cuprinde colecții importante de documente și exponate despre Unirea Principatelor Române - dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, politica reformatoare a domnitorului și personalități care au înfăptuit unirea. Patrimoniul muzeului cuprinde documente, cărți rare, fotografii, costume, artă decorativă aparținând familiei Cuza. Muzeul posedă și o valoroasă colecție de monede vechi și medalii.

Muzeul Unirii din Iași estesingurul din România dedicat în întregime Unirii Principatelor Române.

La Chișinău,  Marea Unire din 1918 este reflectată de Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei. Muzeograful Eugenia Golban, este cea care întâmpină zilnic zeci de vizitatori: elevi, studenți sau turiști. Ea le povestește istoria Basarabiei de la începutul secolului 20 și le prezintă documentele de o valoare spirituală inestimabilă pentru românii basarabeni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău