Unii sportivi se vor opune vaccinării împotriva COVID-19, a afirmat un responsabil al Comitetului olimpic american

  • 27 Ianuarie 2021 16:00
Unii sportivi se vor opune vaccinării împotriva COVID-19, a afirmat un responsabil al Comitetului olimpic american

Unii sportivi se vor opune vaccinării împotriva Covid-19, chiar dacă ar putea exista doar o șansă la un miliard de a pica un test antidoping din cauza vaccinului, au afirmat pentru Reuters responsabili ai Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA) și ai Comitetului olimpic american (USOPC).

Olivier Rabin, unul din oficialii AMA/WADA, a declarat că sunt aproape inexistente șansele ca un test antidoping să fie picat din cauza vaccinului, în timp ce Jon Finnoff, responsabil medical al USOPC, a spus că nu toți sportivii se vor vaccina.

Potrivit lui Finnoff, la fel în cazul oricărui segment al publicului larg, unii sportivi ar fi deranjați de ideea de a se vaccina. El a adăugat că unii sportivi se tem că performanțele lor ar putea fi afectate dacă s-ar vaccina.

AMA/WADA susține că sportivii nu ar trebui să ezite să se vaccineze, deoarece toate studiile arată că acest lucru nu va avea niciun impact asupra performanței.

Rabin a afirmat că nu poate garanta 100% că vaccinul nu va duce la un test antidoping pozitiv, dar probabilitatea este aproape zero.

Rabin este încă mai sigur că vaccinurile împotriva Covid-19 nu vor avea un impact negativ asupra performanței, cu excepția cazului când sunt făcute imediat înaintea competiției, ceea ce poate duce la apariția unor efecte secundare minore.

"Te vaccinezi și ai puțină febră, frisoane, nu te simți bine. Asta se poate întâmpla și este normal pentru multe vaccinuri. Ca la orice vaccin, asta trece foarte repede", a explicat Rabin.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a indicat că sportivii nu vor fi obligați să se vaccineze împotriva Covid-19 înaintea Jocurilor de la Tokyo, însă președintele CIO, Thomas Bach, a spus că ei ar trebui să facă acest lucru "în semn de solidaritate" cu gazdele japoneze.

USOPC nu a adoptat încă o politică oficială și este conștient de poziția CIO, însă Finnoff este de părere că sportivii ar trebui să se vaccineze dacă este posibil, aceasta fiind și poziția AMA/WADA înaintea Jocurilor ce vor avea loc între 23 iulie și 8 august.

Rabin și Finnoff au mare încredere în vaccinuri, dar sunt îngrijorați de mutațiile virusului.

"Cu siguranță, ceea ce ne îngrijorează este mutația virușilor și dacă vor mai exista variante care să ducă la variante care sunt nu numai foarte contagioase, dar și potențial mai letale și care nu sunt prevenite de actualele noastre vaccinuri", a spus Finnoff. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău