Unii candidați fac promisiuni neconforme atribuțiilor prevăzute de Constituție, ADEPT

  • 20 Octombrie 2020 14:52
Unii candidați fac promisiuni neconforme atribuțiilor prevăzute de Constituție, ADEPT

O bună parte dintre candidații la funcția de președinte au prezentat în programele lor electorale promisiuni care nu sunt conforme atribuțiilor prevăzute de Constituție. Mai mult, unii condiționează realizarea ofertei lor electorale cu trecerea de la sistemul de guvernare parlamentar la cel prezidențial. Alți candidați fac promisiuni fără a le justifica financiar sau care sunt departe de capacitatea Președinției, fiind în responsabilitatea autorităților publice locale. Sunt constatări prezentate de Igor Boțan, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, care a lansat o pagină web despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul ADEPT a menționat că pe platforma web urmează să fie publicate analize ale programelor electorale, din punct de vedere al conformității platformelor candidaților cu atribuțiile șefului statului. Potrivit lui, de exemplu, programul lui Igor Dodon, candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor, este un document amplu, care, de fapt, are o scuză în ceea ce privește neconformitatea acestei oferte cu atribuțiile prezidențiale. Chiar ieri, într-un interviu candidatul a recunoscut că acest program poate fi realizat doar dacă va avea loc reforma constituțională.

Igor Boțan precizează că electoratului i se face o ofertă și, dacă îi este pe plac, trebuie să accepte ca Republica Moldova să-și schimbe sistemul de guvernare din parlamentar în prezidențial sau, cel puțin, în semi-prezidențial. Și nu e doar în cazul lui Igor Dodon, ci sunt și alți candidați care fac oferte ce sunt departe de capacitatea Președinției. Or, există hotărârea Curții Constituționale din decembrie 2017, care spune că președintele trebuie să fie detașat de partidele politice. Totodată, președintele, atunci când vine cu o platformă electorală în alegeri menționează promisiuni legate de grădinițe, drumuri, orașe dezvoltate – lucruri care sunt în responsabilitatea administrațiilor publice locale.

Directorul ADEPT a făcut referire și la platforma candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. În opinia sa, politiciana își etalează pretențiile de a deveni lider național, șef de stat și garant al suveranității, integrității teritoriale, unității naționale și independenței. Aici lucrurile sunt mai degrabă informale, declarându-se că va putea oferi cetățenilor toate beneficiile despre care vorbește în campania electorală. Igor Boțan precizează că același lucru este și la Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr.

Alți doi candidați, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu, prezintă o viziune pentru Republica Moldova legată de unirea cu România. De aceea, ofertele lor electorale despre dezvoltarea Republicii Moldova ca stat suveran și independent sunt ca și cum trecute cu vederea, notează Igor Boțan.

În opinia sa, candidatul Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu, este cel care și-a întocmit un program electoral în totalitate conform prevederilor constituționale. Pentru un șef de stat care este doar mediator. Dar partea de revers a medaliei în acest caz este că un astfel de candidat este privit ca unul care nu are o viziune globală pentru Republica Moldova. El pretinde că va fi un bun președinte, și asta contează foarte mult, dar fără inițiativă și fără o viziune globală pentru problemele Republicii Moldova.

În ceea ce ține de candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, Igor Boțan spune că acesta se poziționează de o manieră foarte specială. El și colegii de partid pretind că comportamentul lor nu se înscrie în tipare. El poartă discuții cu cetățenii, discuții cu accent pe problemele de maxim interes pentru cetățeni.

Programul candidatei Partidului Șor, Violeta Ivanov, poate fi exprimat ca o extindere a Orheiului în întreaga Republică Moldova. „Cum? De unde bani? Care e viziunea? Care este orientarea externă? Nu există astfel de explicații. Ea insistă pe acea experiență și să soluționeze doar problemele sociale ale cetățenilor, fără a avea atribuțiile respective”, notează Igor Boțan.

Pagina despre alegerile prezidențiale, care se regăsește pe portalul alegeri.md, este lansată în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte. Aceasta conține rubrici despre candidați, veniturile și cheltuielile acestora, sondaje, monitorizarea alegerilor, sesizări etc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău