UNICEF: Tinerii din R.Moldova pot avea răspunsuri rapide despre COVID-19 printr-un chatbot virtual
-
31 Martie 2020 13:01
UNICEF Moldova lansează un chatbot virtual COVID-19 pentru a oferi răspunsuri rapide la întrebările pe care tinerii le-ar putea avea despre virus, dar și pentru a-i ajuta să conștientizeze efectul nociv al știrilor false, miturilor și stigmei asociate acestora, informează UNICEF într-un comunicat de presă, citat de IPN.
Pentru a ajuta tinerii să recunoască dezinformarea și să oprească ciclul vicios al răspândirii informației false, UNICEF le oferă o soluție digitală care îi va ajuta să efectueze o primă verificare a informației înainte de a o căuta pe internet pentru a vedea dacă mai multe surse de încredere confirmă informația în cauză.
Chatbotul funcționează prin U-Report, un instrument inovator de mesagerie pentru tineri dezvoltat de UNICEF. Daniel Bălan, în vârstă de 16 ani, de la Liceul Teoretic din Ștefănești, menționează că o mulțime de oameni s-au săturat de informații false despre Covid-19. „Sunt unul dintre acești oameni, care nu mai crede nicio informație despre acest virus. Spre marea mea surprindere, U-Report nu oferă doar sondaje, ci se asigură că noi, tinerii, suntem informați în mod corespunzător! A fost destul de ușor să scriu cuvântul cheie „Coronavirus” în chat și apoi chatbotul mi-a răspuns la întrebări”, spune Daniel Bălan.
Desiree Jongsma, reprezentantă UNICEF în Moldova, menționează că, în timp ce anxietatea produsă de COVID-19 poate fi lesne înțeleasă, este important să ne asigurăm că recurgem la surse credibile pentru a obține informații sau pentru a verifica orice informații care provin din surse mai puțin credibile.
Anastasia Robuleț, 17 ani, de la liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni, afirmă că a primit informații suplimentare utile, care au elucidat unele dintre miturile care circulă deja, cum ar fi, de exemplu, că doar vârstnicii sunt afectați de coronavirus.
Accesând chatbotul COVID-19 pe platforma U-Report, tinerii pot afla ce este coronavirusul, cum se răspândește, dacă se poate lua de la animalele de companie, dacă e nevoie să se poarte o mască etc. Răspunsurile provin din surse de încredere, precum UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), și Federația Internațională a Crucii Roșii și Semilunii Roșii (IFRC).
Pentru a putea accesa chatbotul, tinerii trebuie să se alăture platformei U-Report pe Viber sau Facebook, apoi tastează CORONAVIRUS în mesajele către grup și urmează instrucțiunile. Instrumentul este disponibil în limba română și rusă.