UNICEF: Tinerii din R.Moldova pot avea răspunsuri rapide despre COVID-19 printr-un chatbot virtual

  • 31 Martie 13:01
UNICEF: Tinerii din R.Moldova pot avea răspunsuri rapide despre COVID-19 printr-un chatbot virtual

UNICEF Moldova lansează un chatbot virtual COVID-19 pentru a oferi răspunsuri rapide la întrebările pe care tinerii le-ar putea avea despre virus, dar și pentru a-i ajuta să conștientizeze efectul nociv al știrilor false, miturilor și stigmei asociate acestora, informează UNICEF într-un comunicat de presă, citat de IPN.

Pentru a ajuta tinerii să recunoască dezinformarea și să oprească ciclul vicios al răspândirii informației false, UNICEF le oferă o soluție digitală care îi va ajuta să efectueze o primă verificare a informației înainte de a o căuta pe internet pentru a vedea dacă mai multe surse de încredere confirmă informația în cauză.

Chatbotul funcționează prin U-Report, un instrument inovator de mesagerie pentru tineri dezvoltat de UNICEF. Daniel Bălan, în vârstă de 16 ani, de la Liceul Teoretic din Ștefănești, menționează că o mulțime de oameni s-au săturat de informații false despre Covid-19. „Sunt unul dintre acești oameni, care nu mai crede nicio informație despre acest virus. Spre marea mea surprindere, U-Report nu oferă doar sondaje, ci se asigură că noi, tinerii, suntem informați în mod corespunzător! A fost destul de ușor să scriu cuvântul cheie „Coronavirus” în chat și apoi chatbotul mi-a răspuns la întrebări”, spune Daniel Bălan.

Desiree Jongsma, reprezentantă UNICEF în Moldova, menționează că, în timp ce anxietatea produsă de COVID-19 poate fi lesne înțeleasă, este important să ne asigurăm că recurgem la surse credibile pentru a obține informații sau pentru a verifica orice informații care provin din surse mai puțin credibile.

Anastasia Robuleț, 17 ani, de la liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni, afirmă că a primit informații suplimentare utile, care au elucidat unele dintre miturile care circulă deja, cum ar fi, de exemplu, că doar vârstnicii sunt afectați de coronavirus.

Accesând chatbotul COVID-19 pe platforma U-Report, tinerii pot afla ce este coronavirusul, cum se răspândește, dacă se poate lua de la animalele de companie, dacă e nevoie să se poarte o mască etc. Răspunsurile provin din surse de încredere, precum UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), și Federația Internațională a Crucii Roșii și Semilunii Roșii (IFRC).

Pentru a putea accesa chatbotul, tinerii trebuie să se alăture platformei U-Report pe Viber sau Facebook, apoi tastează CORONAVIRUS în mesajele către grup și urmează instrucțiunile. Instrumentul este disponibil în limba română și rusă.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14
Cer fragmentat
Umiditate:71 %
Vint:2,1 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
16
Sat
15
Sun
16

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău