UNICEF: Pandemia de COVID-19 a contribuit indirect la creșterea mortalității infantile în Asia de Sud, cu 228.000 de decese suplimentare în 2020

  • 17 Martie 2021 12:09
UNICEF: Pandemia de COVID-19 a contribuit indirect la creșterea mortalității infantile în Asia de Sud, cu 228.000 de decese suplimentare în 2020

Pandemia de COVID-19 este posibil să fi contribuit indirect la creșterea mortalității infantile în Asia de Sud în 2020, cu 228.000 de decese de copii suplimentare, 11.000 de decese maternale și 3,5 milioane de sarcini nedorite, se arată într-un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) publicat miercuri, informează AFP, potrivit Agerpres.

Studiul comandat de UNICEF, agenția Națiunilor Unite pentru Urgențe ale Copiilor, acuză "o reducere drastică a accesului și a recurgerii la serviciile de sănătate publice esențiale" din cauza pandemiei, în India, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Afganistan și Sri Lanka, unde locuiesc 1,8 miliarde de oameni în total.

"Regresul acestor servicii esențiale a avut un impact devastator asupra sănătății și nutriției familiilor cele mai sărace", a declarat George Laryea-Adjei, director regional al UNICEF. "Este absolut vital ca aceste servicii să fie pe deplin restabilite pentru copiii și mamele care au nevoie disperată de ele și ca totul să fie făcut ca oamenii să se simtă în siguranță având acces la ele", a adăugat Laryea-Adjei.

Aceste cifre se bazează pe schimbările reale observate și comparate cu datele anterioare pandemiei în Asia de Sud, unde 1,4 milioane de copii de mai puțin de cinci ani au murit numai în anul 2019, dintre care 63% erau nou-născuți.

Țările din regiune, ca peste tot în lume, au impus măsuri de carantină stricte pentru a lupta împotriva răspândirii noului tip de coronavirus. De atunci, numeroase restricții au fost relaxate. Însă, potrivit raportului, chiar și acolo unde serviciile de sănătate nu au fost închise, numărul de persoane care a recurs la ele a scăzut.

În Bangladesh și în Nepal, de exemplu, numărul de copii îngrijiți pentru malnutriție acută severă (MAS) a înregistrat o scădere de peste 80%, în timp ce vaccinarea DTP (vaccin utilizat pentru protejarea sugarilor și a copiilor mici împotriva difteriei, a tetanosului și a tusei convulsive, n.r.) a scăzut puternic în India (-35%) și în Pakistan (-65%).

Circa 420 de milioane de copii din Asia de Sud sunt privați de școlarizare din cauza pandemiei, adaugă raportul, care își exprimă îngrijorarea că 9 milioane de copii riscă să nu se mai întoarcă niciodată la școală.

O astfel de situație riscă să favorizeze înmulțirea căsătoriilor între copii și să genereze 400.000 de sarcini suplimentare la adolescente, precum și o creștere a numărului de decese maternale și neonatale sau, de asemenea, rate crescute de deficit de creștere la copii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău