UNICEF | La fiecare 39 de secunde, un copil moare din cauza pneumoniei. Cum poate fi prevenită boala

  • 12 Noiembrie 2019 15:52
UNICEF | La fiecare 39 de secunde, un copil moare din cauza pneumoniei. Cum poate fi prevenită boala

Peste 800.000 de copii sub cinci ani și-au pierdut viața din cauza pneumoniei anul trecut, la nivel mondial, mai precis un copil la fiecare 39 de secunde, potrivit unei noi analize. Majoritatea deceselor s-au înregistrat în rândul copiilor sub doi ani, aproape 153.000 fiind în prima lună de viață. (1)

Trăgând un semnal de alarmă, șase organizații importante din domeniul sănătății și al bunăstării copiilor - ISGlobal, Salvați Copiii, UNICEF, Every Breath Counts, Unitaid și Gavi, Alianța pentru Vaccinuri - lansează, astăzi, 12 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Pneumoniei, un apel la acțiune la nivel global. În ianuarie 2020, grupul va organiza în Spania Forumul mondial privind pneumonia la copii, la care vor participa lideri mondiali.

'Zilnic, aproape 2.200 de copii sub cinci ani mor din cauza pneumoniei, o boală ce poate fi tratată și în mare parte prevenită. Un angajament puternic la nivel global și creșterea investițiilor sunt critice în lupta împotriva acestei boli. Vom putea salva viețile a milioane de copii doar prin intervenții eficiente din punct de vedere al costurilor, menite să ofere copiilor protecție, prevenție și tratament în comunitățile în care trăiesc', a afirmat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

Pneumonia este cauzată de bacterii, virusuri sau fungi, iar copiii afectați de această boală se confruntă cu dificultăți în respirație din cauza acumulării de puroi și lichid la nivelul plămânilor.

În 2018, această boală a provocat un număr mai mare de decese în rândul copiilor sub cinci ani decât oricare altă maladie. Diareea a cauzat moartea a 437.000 de copii sub cinci ani, iar malaria a ucis 272.000 de copii. Peste jumătate dintre decesele survenite în rândul copiilor în urma pneumoniei s-au înregistrat în doar cinci țări: Nigeria (162.000), India (127.000), Pakistan (58.000), Republica Democrată Congo (40.000) și Etiopia (32.000). (2)

Copiii cu sistemul imunitar slăbit din cauza altor infecții, precum HIV, sau a subnutriției, și cei care trăiesc în zone cu un nivel ridicat de poluare a aerului și apă nesigură sunt expuși unui risc mult mai mare.

Această boală poate fi prevenită prin vaccinare și tratată cu ușurință cu ajutorul unor antibiotice accesibile, în cazul în care este diagnosticată corect.

Însă zeci de milioane de copii sunt în continuare nevaccinați și unul din trei copii care prezintă simptome nu beneficiază de asistența medicală de care are nevoie. În prezent, în România, vaccinul pneumococic conjugat nu este inclus în calendarul național de vaccinare, urmând ca acest lucru să se facă în funcție de fondurile disponibile. (3)

Într-un apel comun la acțiune, organizațiile îndeamnă:

- Guvernele din țările cele mai afectate să elaboreze și să implementeze strategii pentru controlul pneumoniei în scopul reducerii numărului de cazuri de pneumonie la copii, precum și să îmbunătățească accesul la asistență medicală primară prin intermediul unei strategii mai ample privind acoperirea universală a serviciilor medicale;

- Țările mai bogate, donatorii internaționali și companiile din sectorul privat să crească acoperirea vaccinală prin reducerea costului celor mai importante vaccinuri și asigurarea stocurilor Alianței pentru Vaccinuri, Gavi, dar și să aloce mai multe fonduri pentru cercetare și inovare în vederea combaterii pneumoniei.

Analiza a fost realizată de UNICEF în septembrie 2019, în baza estimărilor intermediare ale OMS și ale Grupului pentru Estimarea Epidemiologiei Materne și Infantile (MCEE) și a estimărilor pentru anul 2018 realizate de către Grupul Interinstituțional al ONU pentru Estimarea Mortalității Infantile.

În clasamentul realizat în funcție de numărul de decese înregistrate în rândul copiilor sub cinci ani din cauza pneumoniei în 2018, primele 15 locuri au fost ocupate de următoarele țări: Nigeria (162.000), India (127.000), Pakistan (58.000), Republica Democrată Congo (40.000), Etiopia (32.000), Indonezia (19.000), China (18.000), Ciad (18.000), Angola (16.000), republica Unită a Tanzaniei (15.000), Somalia (15.000), Niger (13.000), Mali (13.000), Bangladesh (12.000), Sudan (11.000).

În 2018, 71 de milioane de copii nu au beneficiat de cele trei doze recomandate de vaccin pneumococic conjugat (VPC), fiind astfel mai expuși riscului pneumoniei. La nivel global, 32% dintre copiii cu suspiciune de pneumonie nu sunt duși la medic. Această cifră ajunge la 40% în cazul copiilor celor mai săraci din țările cu venituri mici și medii.

UNICEF este prezent în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați copii ai planetei. În 190 de țări și teritorii, pretutindeni, ne desfășurăm activitatea în sprijinul fiecărui copil, pentru a construi o lume mai bună pentru toți. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Fri
-2
Sat
-0
Sun
0
Mon
0
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău