UNICEF | Circa 60.000 de copii ar putea fi afectați de foamete în Coreea de Nord

  • 30 Ianuarie 2018 18:45
UNICEF | Circa 60.000 de copii ar putea fi afectați de foamete în Coreea de Nord

Un număr estimat de 60.000 de copii ar putea fi afectați de foamete în Coreea de Nord unde sancțiunile internaționale exacerbează situația încetinind livrările de ajutoare, a avertizat marți Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), relatează Reuters.

Puterile mondiale au impus sancțiuni împotriva Coreii de Nord din cauza programelor sale nuclear și balistic. Săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii au anunțat noi sancțiuni împotriva a nouă entități, 16 persoane și șase nave nord-coreene despre care se crede că ar fi ajutat programele de înarmare nord-coreene.

Conform rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, livrările de ajutoare și operațiunile umanitare nu sunt afectate de sancțiuni, a declarat Omar Abdi, adjunctul directorului executiv al UNICEF.

'Însă ceea ce se întâmplă este faptul că băncile, companiile care furnizează bunuri sunt foarte atente. Ele nu doresc să își asume riscul de a fi asociate (cu) încălcari ale sancțiunilor', a declarat Abdi în cadrul unei conferințe de presă.

'Asta face și mai dificilă pentru noi livrarea de bunuri. Deci durează un pic mai mult, mai ales în ceea ce privește aducerea de bani în țară dar și transportul de mărfuri către RPDC. Nu există multe linii de transport maritim care să opereze în zona respectivă', a afirmat oficialul UNICEF.

Sancțiunile referitoare la combustibil au fost și ele înăsprite, făcându-l mai greu de găsit și mai scump, a adăugat Abdi.

UNICEF a estimat anul trecut că 60.000 de copii nord-coreeni vor suferi de malnutriție acută gravă, a afirmat purtătorul de cuvânt al acestei organizații, Christophe Boulierac.

'Diareea provocată de igiena și condițiile sanitare precare și malnutriția acută rămân principala cauză de deces în rândul copiilor', a afirmat organizația.

UNICEF a lansat un apel pentru strângerea de fonduri în valoare de 16,5 milioane de dolari anul acesta pentru a asigura hrană, condiții sanitare și apă nord-coreenilor, însă se confruntă cu 'provocări operaționale' din cauza contextului politic tensionat și 'consecințelor accidentale' ale sancțiunilor, a precizat organizația internațională.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău