Unicef: 90% dintre adolescentele și femeile tinere din cele mai sărace țări nu utilizează internetul

  • 27 Aprilie 2023 13:40
Unicef: 90% dintre adolescentele și femeile tinere din cele mai sărace țări nu utilizează internetul

Circa 90% dintre adolescentele și femeile tinere din cele mai sărace țări nu utilizează internetul, o proporție mai mare decât în cazul băieților adolescenți și a bărbaților tineri de aceeași vârstă, potrivit unui raport Unicef, care subliniază rolul educației în aceste inegalități, informează Agerpres.

În 2020, Unicef și Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor au estimat că doar 37% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani din întreaga lume aveau acces la internet acasă.

Însă, această estimare "ascunde disparități de gen izbitoare, legate de accesul la dispozitive, de utilizarea internetului și de competențele digitale în cadrul gospodăriilor", se arată în raportul Unicef publicat miercuri.

Prin urmare, agenția ONU a analizat date din sondaje efectuate în 54 de țări, în principal state cu venituri mici și unele cu venituri medii.

Ca urmare, "în țările cu venituri mici, 90% dintre adolescentele și femeile tinere cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (aproximativ 65 de milioane de persoane) nu sunt online, prin comparație cu 78% dintre băieții adolescenți și bărbații tineri de aceeași vârstă (circa 57 de milioane) care nu folosesc internetul", estimează raportul.

"Reducerea decalajului digital dintre fete și băieți nu înseamnă doar asigurarea accesului la internet și la tehnologie", a comentat într-un comunicat Robert Jenkins, directorul Unicef pentru educație. "Este vorba despre a le da fetelor posibilitatea de a deveni inovatoare, creatoare și lidere", a subliniat el.

Raportul notează că, deși fetele au, în general, cunoștințe de bază de citire mai bune, acest lucru nu se reflectă în sfera digitală.

În aceste țări, "adolescentele și femeile tinere sunt uitate și lăsate la ușă în ceea ce privește alfabetizarea digitală", remarcă Unicef, subliniind în special importanța mediului familial și a educației în această situație.

"Dacă dorim să combatem inegalitatea de gen pe piața muncii, în special în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, trebuie să începem acum prin a-i ajuta pe tineri, în special pe fete, să dobândească competențe digitale", a pledat Jenkins.

De asemenea, diferența este mare și în ceea ce privește accesul la telefoane mobile, se arată în raport. În 41 dintre țările analizate, adolescentele și tinerele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani se află într-un "dezavantaj semnificativ", având, în medie, o șansă de 13% de a deține un telefon mobil, "ceea ce le limitează accesul la lumea digitală", vitală în economia secolului XXI. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău