Unic în România | Cel mai vechi ceas de buzunar din Europa, expus, pentru prima dată, la Muzeul Brukenthal

  • 17 Mai 16:23
Unic în România | Cel mai vechi ceas de buzunar din Europa, expus, pentru prima dată, la Muzeul Brukenthal

Unul dintre cele mai vechi ceasuri de buzunar din Europa, supranumit "Oul de Nürnberg", singurul de acest fel din România, a fost expus joi, pentru prima dată, în Muzeul Brukenthal, la mai bine de un secol de când a ajuns la Sibiu, scrie Agerpres.

Denumit "ou" datorită formei sale, acest ceas, vechi de peste patru secole, a aparţinut unui german din München, care, în 1900, l-a donat Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

Ca să poată fi admirat de vizitatori, "Oul de Nürnberg" a fost restaurat şi cu ajutorul unui ceasornicar sibian, Andrei Albert, care i-a demontat toate piesele, iar ulterior au fost curăţate de către restauratorul Dorin Barbu, în laboratorul muzeului. Pentru curăţarea ceasului a fost folosit laserul.

Potrivit , "Oul de Nürnberg" se numeşte ou şi nu ceas, pentru că este strămoşul ceasului de buzunar.

"El este strămoşul ceasului de buzunar. Se purta pe un lănţişor, fie la gât, fie într-o pungă de piele, la centură şi având această formă de ou. I s-a dat numele de "Oul de Nürnberg". Probabil, la apariţia lui, nu-i spunea nimeni "Oul de Nürnberg", ci ceas", a mai spus Dorin Barbu, șeful Laboratorului de Restaurare al Muzeului Naţional Brukenthal.

În Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu două ceasuri atrag mai mult atenţia publicului. Spre deosebire de ceasul lui Brukenthal, realizat de un ceasornicar celebru elveţian, în perioada 1790-1800, "oul de Nürnberg" are şi sonerie. Unele surse indică faptul că povestea ceasurilor portabile începe la începutul secolului al XVI-lea, cu Peter Heinlen, un meşter german din Nürnberg, şi vestitele sale 'ouă de Nürnberg'. Ceasurile au devenit 'de buzunar' abia după 1650, când a fost inventat arcul spiral la balansier, care le-a crescut precizia şi le-a micşorat dimensiunile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
-2 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,1 m/s
Mar
-3 °C
Mie
-6 °C
Joi
-7 °C
Vin
-4 °C
Sâm
-6 °C

Curs oficial BNM 01 Decembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5868 -0.0000
USD 17.2336 -0.0000
RON 4.2093 -0.0000
UAH 0.6078 -0.0000
RUB 0.2590 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău