UNHCR lanează un apel statelor pentru primirea a 1.300 de refugiați „vulnerabili” aflați în Libia

  • 11 Decembrie 2017 17:05
UNHCR lanează un apel statelor pentru primirea a 1.300 de refugiați „vulnerabili” aflați în Libia

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a lansat luni un apel urgent statelor pentru primirea a 1.300 de refugiați 'extrem de vulnerabili' blocați în Libia, apel lansat după dezvăluirile privind abuzurile cărora le cad victime migranții în această țară nord-africană, transmite AFP.

Agenția ONU a precizat, într-un comunicat, că aceste locuri de primire trebuie găsite până la sfârșitul lui martie 2018.

'Este un apel disperat la solidaritate și omenie', a declarat Volker Turk, responsabil din cadrul UNHCR.

'Trebuie să reușim să-i scoatem din Libia cât mai rapid posibil pe refugiații extrem de vulnerabili', a subliniat el.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrații (OIM), 15.000 de persoane se află în centre de detenție controlate în mod neoficial de guvernul de uniune națională libian (GNA).

În plus, mii de migranți care încearcă să ajungă în Europa sunt închiși în centre aflate în afara oricărui control, într-o țară devastată de conflicte interne.

Înaltul Comisariat subliniază că 'mulți refugiați, solicitanți de azil și apatrizi sunt victime în Libia are unor grave încălcări ale drepturilor omului, inclusiv ale unor diferite forme de tratament inuman, crud și degradant'.

UNHCR a evacuat la începutul lunii noiembrie în Niger un prim grup de 25 de migranți vulnerabili — 15 femei, șase bărbați și patru copii—, de origine eritreeană, etiopiană și sudaneză.

'Date fiind nevoile umanitare iminente și deteriorarea rapidă a condițiilor în centrele de detenție din Libia, UNHCR lucrează activ pentru a organiza mai multe evacuări în săptămânile și lunile următoare', a declarat Volker Turk. El a precizat că vor fi 'explorate toate soluțiile, inclusiv reinstalarea, reîntregirea familială, evacuarea spre instalații de urgență gestionate de UNHCR sau o revenire voluntară'.

Potrivit agenției ONU, dintre refugiații vulnerabili fac parte minorii neînsoțiți, mamele singure, persoanele cu maladii grave și cele care au suferit torturi în cursul călătoriei sau în detenția din Libia.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău