Ungaria nu va bloca noul pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei

  • 20 Februarie 11:09
Ungaria nu va bloca noul pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat luni, după o reuniune a miniștrilor de Externe din UE, că Budapesta nu va bloca cel de-al treisprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, pe care blocul european se pregătește să-l aprobe înainte de împlinirea a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, potrivit News.ro, preluat de MOLDPRES.

Săptămâna trecută, Ungaria blocase aprobarea celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, nefiind de acord cu noile prevederi din cauza prezenței pe listă a companiilor chineze, potrivit unor surse citate de presa ucraineană.

Luni, conform ministrului ungar de Externe, toate elementele din cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei care „dăunau intereselor ungare” au fost eliminate, astfel că Ungaria nu se va opune aprobării acestuia. Însă asta nu l-a descurajat pe Peter Szijjarto să se lanseze în criticile obișnuite la adresa politicii UE față de Rusia și Ucraina.

„Interesele economice fundamentale ale Ungariei nu sunt afectate de măsurile specifice din lista de sancțiuni, dar problema este mult mai mare: UE continuă o strategie care a eșuat complet, care nu ne aduce mai aproape de pace, ci ne îndepărtează și mai mult de ea", a declarat Szijjarto.

În opinia sa, pachetele anterioare de sancțiuni nu au făcut decât să dăuneze economiei UE, care „suferă încă de psihoza războiului”, deși „este deja clar” că războiul din Ucraina nu se va încheia pe cale militară. Iar noul pachet de sancțiuni nu sunt decât o măsură de fațadă, susține Szijjarto. Singurul motiv al noilor sancțiuni este ca UE să poată spune că a făcut ceva cu ocazia împlinirii a doi ani de la izbucnirea războiului.

„Dacă înțeleg bine, acesta este scopul acestei decizii, care în sine creionează o imagine dezolantă a Bruxelles-ului. Eu cred că un astfel de pachet de fațadă nu are absolut niciun sens”, a declarat ministrul.

Al 13-lea pachet de sancțiuni ar urma să fie aprobat miercuri.

Szijjarto a mai spus că deja se discută de un al 14-lea pachet de sancțiuni, iar Ungaria se va opune din nou, dacă vor fi măsuri care îi lezează interesele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:2,06 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău