Comoară din secolul al XVIII-lea, descoperită după scăderea nivelului Dunării

  • 25 Octombrie 2018 17:57
Comoară din secolul al XVIII-lea, descoperită după scăderea nivelului Dunării

Un tezaur constând în circa 2.000 de piese de aur și argint a fost găsit la bordul unei epave din secolul al XVIII-lea descoperită în Dunăre de arheologi după scăderea considerabilă a nivelului apei, a anunțat joi echipa de cercetători, citată de AFP.

''Au fost găsite aproximativ 2.000 de monede, precum și arme, lănci, ghiulele, săbii și alte spade'', a declarat agenției MTI Katalin Kovács, arheolog la Muzeul Ferenczy din Szentendre, în apropiere de Budapesta.

Obiectele au fost descoperite săptămâna aceasta în Erd, la sud de Budapesta, unde arheologii lucrau joi contra cronometru pentru a recupera cât mai multe dintre obiecte înainte de creșterea iminentă a nivelului apei, a relatat un fotograf AFP.

Ca multe alte cursuri de apă din Europa, Dunărea este la cel mai scăzut nivel după un episod prelung de secetă. Nivelul său a scăzut la 38 centimetri în Budapesta, un record istoric ce afectează navigația fluvială.

Comoara din Erd a fost găsită la bordul unei nave comerciale a cărei naționalitate nu a fost încă stabilită, au indicat arheologii. Acesta include monede de aur și argint, printre care se află ducați și penny, potrivit AFP.

'Piesele sunt în proporție de 90% străine și datează din perioada 1630 - 1743', a precizat arheolog Balázs Nagy la postul de radio privat Klub subliniind că acestea au fost bătute în ''Olanda, Franța, Zurich și la Vatican''.

Ajutați de scafandri și drone, arheologii trebuie să aducă la suprafață cât mai multe dintre obiectele descoperite până sâmbătă când se estimează o creștere considerabilă a apelor Dunării.

Nivelul scăzut al fluviului a contribuit la aducerea la lumină a rămășițelor vechiului pod Franz Joseph din Budapesta, distrus în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, și a unei bombe americane din aceeași perioadă.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău