Ungaria ar putea cere revizuirea Acordului de asociere Ucraina-UE

  • 10 Octombrie 2017 10:13
Ungaria ar putea cere revizuirea Acordului de asociere Ucraina-UE

Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, consideră că noua lege ucraineană a învățământului încalcă în mod semnificativ principiile Acordului de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană, a anunțate Radio Svoboda citată de Rador.

Șeful diplomației ungare a făcut o declarație în acest sens luni, 9 octombrie, în timpul unei vizite în regiunea ucraineană Transcarpatia, unde s-a întâlnit cu clerici și lideri ai organizațiilor maghiare din regiune. Din acest motiv, a declarat ministrul, partea ungară intenționează să inițieze revizuirea acestui acord cu Ucraina, în timpul reuniunii de la începutul săptămânii viitoare a miniștrilor de externe ai statelor membre ale UE, care va avea loc în Luxemburg.

Péter Szijjártó a mai afirmat că această lege ucraineană creează o situație educațională pentru maghiari și reprezentanții altor minorități naționale din Ucraina mai gravă decât era în perioada Uniunii Sovietice.

După discuțiile pe care le-a avut cu liderii organizațiilor maghiare din Transcarpatia, Szijjártó a declarat că părțile au ajuns la concluzia comună că legea ucraineană a învățământului face imposibilă activitatea școlilor maghiare și anulează dreptul obținut anterior de a studia în limba maternă la gimnaziu și liceu.

Potrivit ministrului ungar de externe, Ucraina încalcă toate angajamentele internaționale. "Noi nu putem permite așa ceva. Guvernul ungar va combate cu fermitate astfel de pași ai Ucrainei", a avertizat Péter Szijjártó, în opinia căruia, singura modalitate de a influența Ucraina este creșterea presiunii internaționale asupra Kievului.

Cu toate acestea, ministrul de externe al Ungariei s-a declarat mulțumit de conversația pe care avut-o la Ujgorod cu guvernatorul Transcarpatiei, Ghennadi Moskal, care, la rândul sãu, a cerut președintelui Petro Poroșenko să nu promulge noua lege a educaþiei în forma actuală.

Szijjártó a apreciat pozitiv și o rezoluție a Consiliului Regional Transcarpatia, în care deputații din regiune fac apel la protecția drepturilor culturale și educaționale ale minorităților etnice.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Thu
11
Fri
15
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău