Ungaria, acord cu Gazprom pentru dublarea importurilor de gaze din Rusia

  • 31 August 2022 18:18
Ungaria, acord cu Gazprom pentru dublarea importurilor de gaze din Rusia

Guvernul de la Budapesta a semnat un acord cu Gazprom pentru creșterea volumului de gaze livrate Ungariei, nivelul maxim fiind majorat la 5,8 milioane metri cubi pe lună, mai mult decât dublu față de importul din august, a anunțat miercuri ministrul de Externe, Peter Szijjarto.

„Guvernul a decis să cumpere mai multe gaze”, a informat șeful Diplomației din Ungaria, pe contul său de Facebook.

„S-a ajuns la un acord (cu Gazprom) pentru lunile septembrie și octombrie”, a adăugat el, potrivit EFE. În plus, cele două părți au stabilit ca această cantitate suplimentară de gaze să vină prin sud, prin gazoductul TurkStream, care traversează Turcia și Serbia. Astfel, Ungaria, care în august a importat 2,6 milioane mc de gaze din Rusia, va putea importa, începând din 2 septembrie, până la 5,8 milioane de mc. Szijjarto a semnalat că ar fi „imposibil” de garantat aprovizionarea cu energie a țării sale fără gazele rusești.

Ungaria, dependentă de gazele rusești Premierul ungar, ultranaționalistul Viktor Orban, este considerat drept cel mai bun aliat din Uniunea Europeană al președintelui rus, Vladimir Putin. Decizia de majorare a achizițiilor de la Gazprom contravine eforturilor majorității partenerilor, care, după invazia rusă din Ucraina, încearcă să reducă dependența energetică de Rusia, scrie Agerpres.

Potrivit Autorității de Reglementare și Servicii Publice din Ungaria (MEKH), gazele înmagazinate de țară totalizează în prezent 3,880 miliarde mc, un volum care, fiind la un nivel de 61% din capacitatea totală de înmagazinare, ar putea acoperi circa 37% din cererea normală dintr-un an. Ungaria este una dintre țările care depind foarte multe de gazele din Rusia, de unde provin 85% din gazele utilizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău