Ungaria, criticată pentru condițiile din centrele de refugiați

  • 09 Iunie 2015 10:33
Ungaria, criticată pentru condițiile din centrele de refugiați

Condițiile din centrele de primire a refugiaților din Ungaria sunt extrem de proaste, iar imigranții sunt tratați necorespunzător.

De asemenea, accesul lor la sprijin judiciar sau din partea organizațiilor civile este limitat, se arată într-un raport publicat de o comisie de experți a Consiliului Europei (CoE), potrivit MTI.

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), care a fost creată de CoE, relevă în raportul său că numărul imigranților din Ungaria a crescut semnificativ între 2012 și 2013, după ce Budapesta a renunțat la măsurile prin care imigranții ilegali erau trimiși automat la închisoare.

Prin urmare, 'centrele de primire au devenit suprapopulate, iar condițiile igienice și securitatea s-au deteriorat rapid', se precizează în raport.

Conform datelor ECRI, 22% din solicitanții de azil sunt trimiși în centre de detenție, în contextul în care sistemul de 'plasare a solicitanților de azil în centre de primire deschise sau în centre de detenție depinde de spațiul disponibil la acel moment, ceea ce indică un caracter arbitrar'.

Abuzurile fizice și verbale apar frecvent și este de asemenea îngrijorător că familii cu copii sunt deseori plasate în detenție, atrage atenția raportul.

Raportul mai notează că refugiații din unele centre au organizat proteste și chiar au intrat în greva foamei, adăugând că Executivul comunitar a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu această problemă în octombrie 2013.

ECRI sugerează că Ungaria ar trebui să apeleze la detenție ca ultimă opțiune, iar refugiații, în special familiile, ar trebui plasați în centre deschise.

Cu referire la alte subiecte, raportul menționează discursul deschis anti-romi, homofob și xenofob al 'partidului radical populist de extremă-dreapta' Jobbik. Autorii raportului sugerează de asemenea reticența din partea autorităților de a reacționa la discursul bazat pe ură, 'rezultatul fiind că afirmațiile defăimătoare la adresa romilor, evreilor, persoanelor din comunitatea LGBT, solicitanților de azil și refugiaților au devenit un loc comun'.

Actele rasiste de violență împotriva romilor reprezintă una dintre cele mai grave probleme în Ungaria, grupuri paramilitare organizând marșuri sau patrule ilegale pentru a-i intimida pe romi, în timp ce Marșul Diversității care are loc anual la Budapesta a devenit ținta atacurilor grupurilor neonaziste, se arată în document.

Strategia de incluziune a romilor nu a avut rezultate semnificative până acum și nu a reușit să elimine segregarea copiilor romi în școală, mai atrage atenția raportul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău