UNESCO a cerut Turciei să prezinte un raport privind starea de conservare a Bazilicii Hagia Sofia

  • 25 Iulie 2021 09:40
UNESCO a cerut Turciei să prezinte un raport privind starea de conservare a Bazilicii Hagia Sofia

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a cerut vineri Turciei să prezinte până în 2022 un raport privind starea de conservare a Bazilicii Hagia Sofia și și-a exprimat "profunda îngrijorare" cu privire la consecințele transformării în moschee a celebrului edificiu din epoca bizantină, informează AFP, citat de Agerpres.

Comitetul a declarat că "regretă profund lipsa de dialog și de informare" cu privire la decizia Turciei de a schimba statutul muzeelor Hagia Sofia și Sfântul Mântuitor din Chora, o altă capodoperă a arhitecturii bizantine.

Turcia a respins sâmbătă îngrijorările exprimate de Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO cu privire la transformarea bazilicii Hagia Sofia din Istanbul în moschee, estimând că deciziile sale privind siturile istorice din Istanbul au fost inspirate de "prejudecăți, parțialitate și motivații politice".

Cele două edificii sunt proprietăți de stat și au fost protejate "cu meticulozitate", precizează Ministerul de Externe de la Ankara, acuzând agenția ONU de încălcarea suveranității Turciei.

Transformarea Hagia Sofia, până atunci muzeu, în moschee, la 10 iulie 2020, de către autoritățile turce, a declanșat un val de indignare internațională.

Atât Hagia Sofia, cât și Sfântul Mântuitor din Chora sunt situate în zonele istorice din Istanbul, care sunt incluse în Patrimoniul Mondial de către UNESCO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău