Un vehicul spațial japonez a lansat două rovere miniaturale spre suprafața unui asteroid

  • 24 Septembrie 2018 08:44
Un vehicul spațial japonez a lansat două rovere miniaturale spre suprafața unui asteroid

Două rovere miniaturale robotizate au fost eliberate vineri de la bordul unui vehicul spațial japonez, cu misiunea de a se plasa pe suprafața unui asteroid aflat la o distanță de 300 de milioane de kilometri în raport cu Terra, informează DPA și AFP.

"Separarea dintre sonda Hayabusa-2 și roboți s-a încheiat cu bine", a precizat agenția spațială japoneză (JAXA) într-un comunicat.

Dacă acești roboți din a doua generație a gamei Minerva vor ajunge la destinație și se vor achita de sarcinile programate, atunci JAXA va obține primul succes mondial pentru acest tip de misiune, după o primă tentativă ratată, ce a avut loc în 2005.

În epocă, robotul s-a pierdut pe o orbită în jurul asteroidului Itokawa și nu a mai transmis niciun semnal după 18 ore, în urma procedurii de desprindere a lui de prima sondă din gama Hayabusa.

Noua sondă spațială Hayabusa-2 a ajuns la mică distanță față de asteroidul Ryugu, ce are diametrul de 900 de metri, la sfârșitul lunii iunie 2018, după o călătorie în spațiu de trei ani și jumătate. Hayabusa-2 are la bordul ei cele două rovere miniaturale, a precizat agenția spațială niponă (JAXA).

După ce se vor plasa pe suprafața asteroidului, cele două rovere - care au diametre de doar 18 centimetri - vor efectua mici salturi pe asteroid și vor realiza fotografii și măsurători de temperatură, au explicat cercetătorii de la JAXA.

Oamenii de știință cred că acel asteroid conține substanțe organice și minerale hidratate, iar agenția spațială japoneză speră că misiunea ei va ajuta comunitatea științifică să obțină mai multe informații despre originea și evoluția Sistemului Solar.

Hayabusa-2 are la bordul ei patru dispozitive - trei rovere și un modul de asolizare cu greutatea de 10 kilograme, Mobile Asteroid Surface Scout (MASCOT), construit de Centrul Aerospațial German (DLR) și agenția spațială franceză (CNES).

Cuvântul "Hayabusa" înseamnă "șoim" în limba japoneză, în timp ce termenul "Ryugu" desemnează un loc aflat pe fundul mării în care, potrivit folclorului nipon, ar trăi regele-dragon.

Sonda Hayabusa-2 a fost lansată de la Centrul Spațial Tanegashima din sudul Japoniei în decembrie 2014. Specialiștii se așteaptă ca ea să revină pe Terra la sfârșitul anului 2020, având la bordul ei eșantioane de rocă și praf prelevate de pe asteroidul Ryugu.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău