Un vaccin dezvoltat în SUA pentru SARS-CoV-2 a produs imunitate la șoareci și macaci (studiu preclinic)

  • 21 Iulie 2020 12:00
Un vaccin dezvoltat în SUA pentru SARS-CoV-2 a produs imunitate la șoareci și macaci (studiu preclinic)

Un nou vaccin cu nanoparticule aflat în dezvoltare în SUA pentru SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, a prezentat rezultate promițătoare în ceea ce privește protecția și imunitatea, stimulând în condiții de siguranță producția de anticorpi și răspunsuri ale celulelor T antivirale la exemplare de șoareci și macaci, conform unui nou studiu preclinic publicat luni în jurnalul Science Translational Medicine și citat de Xinhua.

Vaccinul a generat răspunsuri imune după injectarea unei singure doze la șoareci - un obiectiv important pentru cercetători.

Cu toate că sunt necesare mai multe cercetări pentru a se stabili gradul de protecție oferit, el reprezintă un candidat promițător pentru obținerea unui vaccin, deosebit de necesar și eficient, pentru COVID-19.

Echipa de cercetători, condusă de Jesse Erasmus de la Departamentul de Microbiologie al Universității din Washington, Statele Unite, a dezvoltat un vaccin pentru SARS-CoV-2 pe bază de ARN replicant, molecule care tind să genereze răspunsuri imune mai puternice în comparație cu cele de ARN mesager, utilizate în alte vaccinuri.

Vaccinul, numit repRNA-CoV2S, conține molecule ARN replicant bazate pe secvențe din proteina S (''spike'') a SARS-CoV-2 - care permite virusului să pătrundă în celulele umane - alături de o emulsie de nanoparticule care îmbunătățește capacitatea imunogenă și stabilitatea vaccinului.

Cercetătorii au observat că o singură doză injectată a produs cantități mari de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 la șoareci, iar adăugarea unei doze rapel a amplificat efectele vaccinului la rozătoarele mai în vârstă și a generat răspunsuri imune puternice din partea celulelor T în splină și plămâni.

Atât abordările pe bază de doză unică, cât și cele pe bază de rapel s-au dovedit sigure și au produs răspunsuri similare la exemplare de macac cu coadă de porc, care au durat cel puțin 70 de zile, potrivit studiului.

În plus, conform cercetării, anticorpii din organismul macacilor au neutralizat cantitățile de virus SARS-CoV-2 similare concentrațiilor observate în serul persoanelor care se recuperează după infecție.

Cercetătorii intenționează să înceapă dezvoltarea clinică a vaccinului sub denumirea de HDT-301. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău