Un vaccin contra COVID-19 sub formă de spray nazal, dezvoltat de cercetători finlandezi

  • 10 Martie 2021 09:30
Un vaccin contra COVID-19 sub formă de spray nazal, dezvoltat de cercetători finlandezi

Un vaccin împotriva COVID-19 sub formă de spray nazal, bazat pe tehnologia de transfer genic, poate fi adaptat cu ușurință contra noilor variante de coronavirus, a anunțat o echipă de cercetători finlandezi, relatează Xinhua.

Dezvoltatorii acestui tip de vaccin s-au asociat cu Universitatea din Helsinki și Universitatea Finlanda de Est și au anunțat luni lansarea companiei Rokote Laboratories Finland Ltd pentru activitățile de marketing și de dezvoltare ale produsului.

Tehnologia de transfer genic utilizată a fost dezvoltată de grupul de cercetare al profesorului universitar Seppo Yla-Herttuala din Kuopio, Finlanda, notează Agerpres.

Aceeași tehnologie a fost utilizată în mai multe studii clinice bazate pe terapia genică pentru tratarea cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Profesorul Yla-Herttuala a declarat pentru Xinhua că unele state au abordat cercetătorii cu idei de finanțare care ar putea asigura opțiuni de primă utilizare.

"Deși pentru Uniunea Europeană (UE) este necesară acceptarea de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), produsul ar putea fi autorizat în mod independent pentru utilizare în afara UE, înainte de autorizarea EMA", a declarat Yla-Herttuala.

Rezultatele preliminare demonstrează că vaccinul a avut rezultate bune în studiile pe animale, iar testele clinice pe subiecți umani vor începe în câteva luni, potrivit comunicatului de presă emis de companie.

Vaccinul finlandez sub formă de spray nazal ia deja în considerare variantele de virus descoperite inițial în Africa de Sud, Brazilia și Marea Britanie.

Acest vaccin nu conține virusul SARS-CoV-2 în sine, care declanșează boala COVID-19. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău