Un tribunal din Moscova a ordonat arestarea unui blogger pentru discreditarea armatei ruse

  • 24 Mai 2022 14:46
Un tribunal din Moscova a ordonat arestarea unui blogger pentru discreditarea armatei ruse

Un tribunal de la Moscova a ordonat marți arestarea bloggerului rus Mihail Nake, acuzat că a discreditat armata rusă și ofensiva acesteia în Ucraina, relatează AFP.

Bărbatul, care găzduiește un blog pe YouTube în afara Rusiei, cu peste 700.000 de abonați, este acuzat că a difuzat „informații false” despre forțele armate ruse, potrivit tribunalului Basmani din Moscova, care a dispus reținerea sa.

Această infracțiune, pasibilă de o pedeapsă de mulți ani de închisoare, a fost definită în legislația rusă imediat după ce președintele Vladimir Putin a ordonat ofensiva împotriva Ucrainei, pe 24 februarie, transmite Agerpres.

Este interzisă, în special, folosirea termenilor  „război” sau „invazie” în legatură cu ofensiva rusă sau acuzarea armatei de crime de război.

Numeroși opozanți ai regimului de la Moscova, însă și simpli internauți critici la adresa războiului din Ucraina, fac obiectul unor urmăriri penale de acest gen sau au fost încarcerați, precum opozantul Vladimir Kara-Murza sau artista Alexandra Skocilenko.

Fenomenul a fost evidențiat și de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (SW) în evaluarea din 16 mai, în care transmitea că bloggerii militari ruși postează analize sceptice cu privire la eforturile rusești în Donbas și din ce în ce mai mult în linie cu evaluările occidentale privind eșecurile militare rusești în Ucraina.

Unul dintre acești bloggeri, Igor Strelkov, a afirmat că ofensiva rusă pentru a cuceri Donbasul a eșuat în cele din urmă și că „nici măcar o singură așezare mare" nu a fost eliberată. Strelkov spune că este puțin probabil ca forțele rusești să elibereze Donbasul până la vară și că trupele ucrainene își vor menține pozițiile din jurul orașului Donețk.

De asemenea, ISW a mai spus că Strelkov a afirmat în special că eșecurile rusești de până acum nu l-au surprins, deoarece intenția comandamentului rus a fost atât de evidentă pe tot parcursul operațiunii, încât trupele ucrainene știu exact cum să răspundă cel mai bine și avertizează că trupele rusești luptă până la epuizare în conformitate cu „regulile propuse de inamic".

Dezamăgirea continuă a bloggerilor militari pro-ruși față de efortul de război rusesc poate alimenta nemulțumirea din interiorul Rusiei, mai ales dacă Moscova continuă să amplifice eforturile de recrutare care trimit carne de tun slab antrenată pe front, sublinia ISW.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău