Un timbru foarte rar a fost găsit la 60 de ani după ce fusese furat

  • 03 Iunie 2016 13:18
Un timbru foarte rar a fost găsit la 60 de ani după ce fusese furat

Un timbru american foarte rar, denumit "Inverted Jenny", din care a fost vândut recent un exemplar pentru mai mult de un milion de dolari, a fost găsit întâmplător la 60 de ani după furtul său și a fost donat joi unei biblioteci, informează Agerpres.

"Inverted Jenny" este un timbru devenit faimos pentru avionul pe care îl reprezintă a fost imprimat invers, cu susul în jos. Erorile de imprimare suscită, în general, interesul colecționarilor și conferă timbrelor respective un caracter de raritate filatelică.

Acesta este cazul timbrului "Inverted Jenny", care reprezintă avionul biplan Curtiss Jenny JN-4HM și care a fost editat în câteva sute de exemplare în anul 1918, având valoarea nominală de 24 de cenți.

La o licitație care a avut loc marți la New York, la casa de licitații 'Robert A. Siegel', un exemplar din acest timbru a fost vândut pentru 1.175.000 dolari.

Joi, procurorul districtului de sud din New York, Preet Bharara, a anunțat că un alt timbru din acest model a fost găsit la 60 de ani după furtul său.

Furat de la un filatelist, Ethel B. Stewart McCoy, care avea patru exemplare, la o reuniune a colecționarilor ținută la Norfolk în septembrie 1955, prețiosul dreptunghi de hârtie a dispărut până în luna aprilie a acestui an.

Casa de licitații 'Spink' a semnalat autorităților că o persoană a vrut să vândă timbrul.

Interogat de FBI, Keelin O'Neill a dat asigurări că a primit acum mai bine de doi ani acest timbru "Inverted Jenny", de la bunicul său, care ulterior a decedat.

Informat cu privire la proveniența timbrului, el a fost de acord să-l predea autorităților care l-au donat în mod oficial bibliotecii americane de cercetare filatelică (American Philatelic Research Library, APRL).

Dintre cele patru timbre furate de la Ethel B. Stewart McCoy, trei au fost găsite și atribuite APRL, în concordanță cu voința proprietarului, care a murit în 1980. Cel de al patrulea timbru nu a fost încă găsit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău