Un templu dedicat unui zeu al fertilității și războiului, găsit în Mexic

  • 04 Ianuarie 2019 15:34
Un templu dedicat unui zeu al fertilității și războiului, găsit în Mexic

Arheologii din Mexic au descoperit primul tempul dedicat lui Xipe Totec, zeitate a fertilității și războiului care era venerată prin sacrificarea și jupuirea prizonierilor, potrivit News.ro, citat de Digi24.ro.

Dovezile indică faptul că preoții care oficiau ritualurile sacrificau aleșii într-unul dintre cele două altare circulare ale templului, apoi îi jupuiau în celălalt și se acoperau cu pielea lor, a transmis Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic.

Xipe Totec a fost venerat de mulți oameni în ceea ce reprezintă acum centrul și vestul Mexicului și pe coasta golfului. Lucru cunoscut de istorici. Însă descoperirea de acum - făcută în ruinele sitului arheologic Ndachjian-Tehuacan din centrul statului Puebla - este prima a unui templu dedicat zeului.

Între artefactele descoperite în sit se numără trei sculpturi în piatră care îl înfățișează pe Xipe Totec: două capete fără păr și un trunchi, al cărui spate este acoperit de gravuri ce reprezintă pieile celor sacrificați purtate de zeu.

„Din punct de vedere al execuției, sculptura este o piesă foarte frumoasă. Are dimensiuni de aproximativ 80 de centimetri înălțime și o gaură în burtă, unde, potrivit surselor istorice, era plasată o piatră verde pentru a o «aduce la viață» în timpul ceremoniilor”, a spus Noemi Castillo Tejero, arheologul care a condus proiectul, citată de AFP.

Craniile măsoară aproximativ 70 de centimetri înălțime și cântăresc circa 200 de kilograme.

Templul ar fi fost folosit din jurul anului 1000 până aproape de 1260, au mai spus reprezentanții institutului. 

Spaniolii au ajuns pe teritoriul unde se află acum Mexicul în 1519, conduși de Hernan Cortes.

Reprezentanții institutului au mai precizat că Xipe Totec era unul dintre cei mai importanți zei din Mexicul erei pre-hispanice și că era venerat în cadrul unor ceremonii numite Tlacaxipehualiztli, care înseamnă - în limba indigenilor Nahuatl - „să porți pielea jupuitului”.

Victimele care făceau subiectul ceremoniilor erau ucise fie în lupte de gladiatori, fie cu săgeți. Pielea lor era, după ceremonie, îngropată la baza altarelor.

Sursa: Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău